Nieuws Blijf altijd op de hoogte

Zeerobben wint jubileum editie fc Harlingen Havenstadtoernooi 2022

03-01-2023

Een jubileum editie, georganiseerd door fc Harlingen, die uit verschillende verrassingen bestond. Zo deed er een eerste divisie zaalvoetbalploeg mee, kregen de eregasten een uniek aandenken, werd bij het jeugdtoernooi de beste speler een speelster én was het waarschijnlijk het drukstbezochte toernooi van de laatste decennia.

Voor de 40ste keer het Havenstadtoernooi en organisatoren Hielke Jager, Johan en Drewes Janssen, Adriaan Aalders, Lawrence de Graaf en Willem Noorloos hebben een prachtig toernooi neer weten te zetten. De wedstrijdleiding was in handen van Jan van der Heide en Arno Ewouds maakte zijn debuut als tijdwaarnemer. Helaas kon de in 2020 overleden Jan Helvrich deze 40ste editie niet meer meemaken. Jan was bij alle voorafgaande 39 edities betrokken, maar was deze dag in gedachte bij ons. Age Tichelaar is ook iemand van het eerste uur en was voor de 40ste keer van de partij wat zeer bijzonder is. De scheidsrechters waren: Willem Jan Kimp en Henk Swart.

Eregasten
Al deze mensen zijn goud waard net als onze eregasten. Vanwege het 40-jarige bestaan werden onze eregasten dit jaar in het zonnetje gezet en naast de mooie dankwoorden van Hielke gingen ze met een speciaal ontworpen Harlinger Aardewerk tegeltje naar huis. De eregasten (of de kinderen van) waren: Wiebe van Dijk, Rob van Raalte, Jan Helvrich, Age Tichelaar, Jelmer van der Hoek, Jan Teensma, Abie Speckmann, Jan van der Heide, Guus & Janneke van Hurck, Folly Bijlsma, Jacob Twyntig, Geert Lindeboom, Jan van Houten, Jaap Kraak, Henk Swart, Albert Töpfer, Joop van der Ven en Johan Schikker. Mede dankzij hun belangeloze en tomeloze inzet werd het een succesvol toernooi.

Foto gemaakt door: Dorus Breidenbach.

A-poule
Het toernooi begon oudejaarsdag met de wedstrijd in de A poule tussen fc Harlingen en de ras zaalvoetballers van Avanti. De ploegen wilden niet voor elkaar onderdoen en fc Harlingen wist er zelfs een knap gelijkspel uit te slepen.
In dezelfde poule trof het Regio Team (winnaar 2019) Flevo uit Middenmeer. Flevo doet al jaren mee maar vorig jaar zijn veel spelers gestopt. Een aantal spelers zijn overgegaan naar zaalvoetbal vereniging Scagha ’66 uit Schagen en reisden met dit team af naar Harlingen. Scagha ’66 staat op dit moment bovenaan in de eerste divisie zaalvoetbalcompetitie en hopen volgend jaar op het hoogste podium in Nederland mee te mogen doen in de eredivisie. Het was dus geen verassing dat Flevo met 2-4 won van het Regio Team. Het Regio Team had een leuke mix van jonge en iets oudere spelers en lieten zien dat ze goed mee konden komen.
fc Harlingen wist zijn tweede wedstrijd in de laatste minuut verrassend van het Regio team te winnen. Daarna maakten de twee zaalvoetbalverenigingen Avanti en Flevo (Scagha ‘66) er nog een demonstratie wedstrijd van. Het verschil tussen hoofdklasse en eerste divisie zaalvoetbal was te zien en het werd uiteindelijk 1-3 voor Flevo. Flevo plaatste zich als eerste finalist en doordat Avanti overtuigend met 4-0 van fc Harlingen wist te winnen waren ze de tweede finalist.

B-poule
In de B poule speelde AVC de eerste wedstrijd tegen Mulier en dat was ook meteen een spannende wedstrijd. AVC had de selectie aangevuld met gastspelers met een blauw/wit hart maar je kon zien dat ze elkaar nog makkelijk konden vinden. Ook hier waren beide ploegen in evenwicht 2-2. Zeerobben won met een uitgebalanceerde selectie hun eerste wedstrijd met 3-0 van Wiron.
AVC verloor hun tweede wedstrijd tegen Zeerobben met 3-0 en ook Mulier moest het met 2-4 ontgelden tegen Zeerobben, waarbij gezegd moet worden dat keeper Dirk Alkema de schade voor Mulier nog beperkt hield. Zeerobben heerste dus in de B poule en de overige drie ploegen streden voor het laatste plekje in de kruisfinales. De laatste wedstrijden zijn meestal beslissend en Wiron die in 2019 finalist was greep de laatste strohalm door te winnen van Mulier en AVC.

Kruisfinales
Onder leiding van de scheidsrechters Henk Swart en Willem Jan Kimp konden de kruisfinales beginnen. De eerste kruisfinale was Flevo tegen Wiron en ondanks de inzet van Wiron en wederom het fantastische keepers werk van Mark Poepjes (beste keeper 2019) was het niet genoeg om de eerste divisie ploeg te stoppen. Met name Freek Venegoor, Sidney Schaafstra en Tom Hofkamp van Flevo speelden fantastisch en dat het slechts 4-1 bleef was met name aan Mark te danken.

De tweede kruisfinale ging tussen Zeerobben en Avanti. De strijd ging gelijk op maar het was Dylan Drent die met een ouderwetse punter Zeerobben op 1-0 zette. Kort daarna was het Godert Attema, die het hele toernooi zeer goed speelde, met een subtiel stiftje Zeerobben op 2-0 zette. Avanti ging vol op de aanval en maakte 2-1 en daarna ontstonden er wat irritaties over en weer. Zeerobben liet zich hier niet door leiden en David van de Pol maakte zakelijk 3-1. Avanti probeerde het wel maar vond iedere keer Zeerobben keeper Leon Odinga als sta in de weg. Het was mooi om te zien dat Dylan weer helemaal terug van weg geweest is en het blessure leed in 2022 achter zich liet. Hij maakte er nog drie en bracht de eindstand op 6-2.

De finale
De finale ging dus tussen Flevo/Scagha ‘66 en Zeerobben. Flevo was als eerste-divisie-club favoriet maar Zeerobben weet wat het is om finales te spelen. Zeerobben had een strijdplan en de wil om te winnen. Flevo had de betere zaalvoetballers maar begonnen iets te nonchalant aan de finale. Flevo domineerde maar dat paste in het plan van Zeerobben. Met de ervaring van Marcel Visser, Jordy Torenbeek en Ane Schaap kwam Zeerobben niet in gevaar. Flevo probeerde het wel maar moest ook oppassen voor de counters van Zeerobben. Ondanks het balbezit voor Flevo tasten beide ploegen elkaar af. Pas tegen het einde van de eerste helft kwam de wedstrijd los. Er was een duel tussen David van der Pol en een speler van Flevo dat uit de hand liep en beide spelers kregen twee minuten. Dit gaf ruimte aan de technisch begaafde Godert Attema die na een goede actie de bal perfect in de verre hoek van de keeper schoot. Flevo was nu wakker en het aftasten was voorbij. Ze gingen vol aan de bak maar met name door het harde werken van Dylan Drent en Brent de Groot kregen ze niets cadeau. De ene aanval van Flevo volgde op de andere en aanvoerder Tom Hofkamp zette de lijnen uit. Iedere keer was het Leon Odinga die met miraculeuze reddingen zijn ploeg overeind hield. Tot het moment dat Robin Schouwvlieger eindelijk de Zeerobben defensie wist te breken en was het 1-1.

Flevo wilde het niet op penalty’s laten aankomen en wisselden de laatste 4 minuten de keeper af en toe in voor een speler. Het was een wonder dat Flevo niet scoorde. De spelers van Zeerobben vochten als leeuwen maar het was keeper Leon Odinga die met talloze onnavolgbare reddingen de 1-1 over de streep te trok. Dat Flevo het niet op penalty’s wilde laten aankomen was te begrijpen, want ook hier beten ze zich stuk op Leon die de laatste penalty van Flevo pakte. Zeerobben mag zich winnaar van het 40ste Havenstadtoernooi noemen wat een hele knappe prestatie is.

Op de foto: De finalisten Havenstadtoernooi 2022; Zeerobben en Flevo/Scagha ’66. Foto gemaakt door Dorus Breidenbach.

Beste keeper, beste speler
Het was geen verrassing dat Leon Odinga na afloop terecht benoemd werd tot de beste keeper van het toernooi. Genomineerd voor beste speler waren Dylan Drent, Godert Attema, Freek Venegoor en Tom Hofkamp. De kwaliteiten van Tom waren uitzonderlijk en uiteindelijk werd hij tot speler van het toernooi gekozen. Hielke Jager kon de prijzen uitreiken en bedankte alle medewerkers en sponsors. Zanger Wijtze Hempenius opende het bal en het bleef nog lang gezellig in de kantine van de Waddenhal. Een mooi einde van een fantastisch 40ste Havenstadtoernooi!

Eindstanden:
1. Zeerobben
2. Flevo/Scagha ‘66
3. Wiron
4. Avanti
5. Mulier
6. fc Harlingen
7. AVC
8. Regio Team

 

Alle foto’s van het Havenstadtoernooi 2022 zie je hier

 

 

Sponsoren