Nieuws Blijf altijd op de hoogte

Nieuwe indeling fase 2 bekend

19-10-2022

De KNVB heeft de indelingen voor fase 2 van het jeugdvoetbal afgegeven. Hierdoor zijn de meeste teams weer opnieuw ingedeeld op basis van de resultaten uit fase 1. Doel is om de competities wat gelijkwaardiger te maken waardoor meer spannende wedstrijden te zien zijn. Actuele info over de nieuwe indeling vind je in de voetbal.nl app.

Tweede fase van start 4-fasenmodel

Naast de nieuwe indeling wordt vanaf donderdag 20 oktober het speelschema bekend gemaakt. De bedoeling van de voetbalbond is dat de nieuwe poules wat sterkte betreft weer wat gelijkwaardiger zijn waardoor meer spannende wedstrijden te zien zijn.

Opzet 4-fasenmodel

Voor O8 tot en met O12 pupillen ziet de competitie er ook dit seizoen iets anders uit. In plaats van in een voorjaars- en een najaarsreeks spelen zij dit seizoen in een 4-fasenmodel. Het seizoen wordt opgesplitst in 4 fasen, 2 in het najaar en 2 in het voorjaar, in totaal zijn dit minimaal 24 wedstrijden. Beker- en inhaalwedstrijden komen te vervallen

De indeling van de eerste fase (klasse niveau) gebeurt nog steeds op basis van de teaminschrijving van de vereniging. In het 4-fasenmodel is het een streven om de reisduur te beperken en wordt er niet gespeeld in de schoolvakanties. De inhaalwedstrijden moeten binnen de fase worden gespeeld willen ze meetellen voor de competitie. De bekerwedstrijden komen voor deze leeftijdscategorieën te vervallen.

Plezier en ontwikkeling voorop

Het 4-fasenmodel is gebaseerd op het voetballende kind en hoe hij/zij optimaal plezier beleeft aan het voetballen. Plezier en ontwikkeling staat voorop. Eén van de grote voordelen van dit model is de mogelijkheid om pupillenteams sneller opnieuw in te delen, mits noodzakelijk. Hierdoor komen er veel minder grote scores voor en worden er meer wedstrijden gespeeld waarbij de krachtsverhouding tussen teams in balans is. Dit laatste leidt tot meer plezier bij de kinderen, en zorgt er uiteindelijk voor dat kinderen langer blijven voetballen.

Opzet 3-fasenmodel

Voor de spelers van JO13 t/m JO19 start dit seizoen het drie fasenvoetbal in een groot deel van de juniorencompetities. Het gaat om JO13 t/m JO19 vanaf de hoofdklasse en lager. Dit is onder meer het resultaat van een succesvolle pilot bij de junioren, om meer gelijkwaardige competities te organiseren.

Voorheen speelden juniorenteams in de leeftijd van O13 t/m O19 in twee even lange reeksen: de zogenoemde najaars- en voorjaarsreeksen. Afgelopen seizoen werd er bij de junioren een pilot met fasenvoetbal gehouden. In vier verschillende districten (West I en West II en Zuid I en Zuid II) in de categorie B werd een aantal varianten van fasenvoetbal getest om zo tot meer gelijkwaardige competities te komen. Ook waren de reisafstanden in deze nieuwe opzet korter dan voorheen.

Op basis van een uitgebreid onderzoek blijkt nu dat fasenvoetbal een positieve impact heeft op de juniorencompetities. Welke?

  • Fasenvoetbal heeft een positief effect op de gelijkwaardigheid van de competities.
  • Fasenvoetbal heeft een positief effect op het verminderen van reisafstanden.
  • Junioren hechten veel waarde aan de gelijkwaardigheid van de competities, hierdoor wordt het spelplezier verhoogd.
  • Naast de wens om gelijkwaardige wedstrijden te spelen, hebben de junioren eveneens de wens om een iets langere reeks te spelen na de winterstop.

Drie fasen
Op basis van het onderzoek is gekozen voor een competitie die bestaat uit drie fasen.

Fase 1: bekervoetbal in een poule van 6 teams tot de herfstvakantie
Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie
Fase 3: reeks na de kerstvakantie tot de zomerstop

Sponsoren