Nieuws Blijf altijd op de hoogte

Henk de Jong en Arjen de Boer, een avond vol grappige anekdotes

01-07-2019

FC HARLINGEN – Een bijzondere avond betrof het afgelopen donderdagavond bij fc Harlingen. Henk de Jong en Arjen de Boer kwamen bij fc Harlingen vertellen over de carrière van Henk de Jong. Een avond vol grappige anekdotes waarbij Arjen de perfecte aangever bleek.

Moeder van Twan, Lian Metz opende de avond met het bedanken van de vrijwilligers die mee hebben geholpen met het organiseren van deze avond. In december 2015 kreeg het gezin Metz het meest vreselijke nieuws te horen: uw zoontje heeft hersenstamkanker. Geen behandeling mogelijk, 0% overlevingskans en de levensverwachting is gemiddeld 9 maanden. Lian: “Nou, dan stort je wereld in…” Doordat deze ziekte te weinig voor komt, gemiddeld bij 10 kinderen per jaar in Nederland, stelt de overheid geen geld beschikbaar voor onderzoek. De studie én het onderzoek wat er loopt wordt grotendeels gefinancierd door Stichting Semmy. De oprichters van deze stichting zijn al meer dan 10 jaar bezig om zich in te zetten voor deze stichting en de studie blijft lopen zolang er jaarlijks minimaal 4 ton wordt overgemaakt vanuit de stichting… “Er zijn dan ook al diverse acties op touw gezet om geld in te zamelen voor Stichting Semmy” vertelde Lian. “Zo doen er elk jaar verschillende mensen vanuit Harlingen mee met de Run4Semmy marathon in Amsterdam, zijn er acties georganiseerd waaronder het verkopen van de bekende Tijn nagellak, Ty Beany sleutelhangers en zijn er vorig jaar tijdens Koningsdag zelfgemaakte sleutelhangers, armbanden en schilderijen verkocht. En deze keer zijn we met Henk om de tafel gaan zitten om te kijken wat we in samenwerking met Henk konden organiseren. Vanavond verzorgen Henk en Arjen een lezing en naar alle waarschijnlijkheid zal in het najaar een voetbalclinic voor de jeugd georganiseerd gaan worden. Alle opbrengsten van deze avond én van de voetbalclinic zullen in oktober meegenomen worden naar de Run4Semmy en overhandigen we de cheque aan Stichting Semmy.” Na deze inleidende woorden gaf Lian het woord aan het duo De Jong en De Boer en de twee begonnen een samenspraak over de carrière van Henk de Jong.

Henk de Jong neemt het woord en zegt allereerst dat hij het fantastisch vindt dat iedereen er is vanavond. Hij legt uit dat hij een emotionele man is. “Het is een hectisch leven, de voetbalwereld maar van goede doelen krijg ik energie. En ik weet nog goed dat we hier met z’n allen zaten (Henk wijst naar het hoekje waar Twan met zijn team zat) en het was prachtig toen Twan met zijn team aankwam in de spelersbus van Ajax. Twan was die dag mijn allerbeste assistent trainer. Het was de zwaarste training die ik heb gegeven, heel imposant.” Het werd inderdaad een prachtige dag voor Twan en er is die dag met een sponsorloop én de benefietwedstrijd fc Harlingen – Zeerobben maar liefst € 15000,- opgehaald voor Stichting Semmy. Henk vervolgt duidelijk geëmotioneerd: “Helaas ging het na die dag snel achteruit met Twan en kreeg ik het vreselijke nieuws te horen dat Twan op 8 december 2016 overleden was. Ik heb René en Lian gecondoleerd met hun verlies en tegelijkertijd kreeg ik de felicitaties vanwege mijn overstap naar De Graafschap. En zo gaat het vaak in de voetbalwereld. Het is een hectisch leven, maar wel een mooi leven.

De Jongs trainerscarrière begon bij Drachtster Boys en Henk maakte in 1997 de overstap naar de zondaghoofdklasser Sneek. In 1999 tekende hij een contract als assistent-trainer bij Heracles Almelo, waar hij onder Fritz Korbach kwam te werken. Na één seizoen nam De Jong weer afscheid van de club. Vervolgens was hij twee jaar assistent-trainer bij sc Heerenveen. Met de beloften van die club behaalde hij de landstitels. Vervolgens vroeg Ron Jans of Henk assistent trainer wilde worden bij fc Groningen. “Als je ergens binnen wordt gevraagd dan moet je je slag slaan” zegt Henk en hij werd trainer van het belofte team en werd assistent trainer van Ron Jans. Henk had net zijn contract verlengd bij Groningen voor 2 jaar maar besluit toch ontslag te nemen en naar Harkemase Boys te gaan. Een succesperiode brak aan en Henk mocht werken met 1 van de beste spelers Oebele Schokker. “En de naam alleen al, maar Oebele was zo allemachtig goed. We wonnen wedstrijden met 0-11. En we werden ongeslagen kampioen van de 1e klasse. Toen naar de Hoofdklasse en wéér kampioen. Maar toen hadden we even pech en kregen we blessures en wat gebeurt er? We loten Feyenoord thuis. Door de vele blessures verloren we met 5-0 en ik heb die wedstrijd nooit meer teruggekeken omdat we geen vuist konden maken.” Aldus Henk.. In zijn laatste seizoen promoveerde hij zelfs als nummer twee naar de Topklasse en in mei 2009 levert dit hem de titel ‘beste trainer van het amateurvoetbal’ op en ontving hij de Rinus Michels Award.

In 2011 belt Pieter Spinder en deelt Henk mede dat hij per direct naar SC Cambuur kan en aan het einde van het seizoen 2012/2013 werd Henk met de club kampioen van de Eerste divisie. “Die dag dat we de schaal uitgereikt kregen vraagt Umberto Tan of ik nog wat tegen de zaal wilde zeggen. En Louis van Gaal zit op de eerste rij en ik zeg, meneer van Gaal als u wilt weten hoe je in 8 wedstrijden kampioen kunt worden dan kun je me altijd bellen. Louis kon het wel waarderen. Soms moet je je verlies erkennen. Wanneer ik bij het Telesport gala tussen andere bobo’s sta, trekt Louis van Gaal aan mijn jasje. Goed bezig Henk!

De Jong werd in december 2016 aangesteld als hoofdtrainer van De Graafschap. Hij volgde de ontslagen Jan Vreman op. Inmiddels heeft hij De Graafschap verlaten en is hij weer aan de slag als hoofdtrainer bij SC Cambuur. Arjen sluit de avond af met de vraag: Hoe komt het dit seizoen bij SC Cambuur. Wat kunnen we verwachten? Henk antwoord: “Het wordt een opbouwseizoen die wel eens heel verrassend kan eindigen. Iets meer routine in de vorm van spelers erbij dan kunnen we hele gekke dingen doen. Als Cambuur de komende 2/3 jaar promoveert en Heerenveen blijft gaan zoals het nu gaat, met die onrust allemaal, dan zou Cambuur met het nieuwe stadion weleens de grote concurrent van Heerenveen kunnen gaan worden. Vroeger was Cambuur de grote club en Heerenveen de kleine. Nu is dat andersom maar dat kan zomaar weer  veranderen.

De zeer geslaagde avond vol grappige anekdotes over het voetballeven waarbij Arjen de perfecte aangever bleek, werd afgesloten en DJ Quickfinger zorgde ervoor dat het nog een lange tijd gezellig bleef. Zoals al eerder vermeld, gaat de volledige opbrengst van de consumpties, verloting en donaties naar Stichting Semmy. De opbrengst was ter perse van dit artikel nog niet bekend maar zal uiteraard, zodra dit bekend is, openbaar gemaakt worden.

Sponsoren