Nieuws Blijf altijd op de hoogte

F(raneker) C(ombinatie) Harlingen 3 wint van v.v. Drachten 3

23-05-2018

Drachten 13 mei 2018

Harlingers “sjanteren”, Franekers “seurûh’. Bij de grens van Harlingen begint en eindigt Friesland, Franekers vinden hun stad, op basis van historie, de werkelijke hoofdstad van Friesland. Als een Harlinger vindt dat er een steekje bij je los is, zegt deze “Komst uut Franeker seker?” en Planetenpils is een slap aftreksel van Kouwe Seun. Franekers vinden hun Stadsfries beschaafder, “Se sêge dat ut Franekers gròf is, maar Harlingers binne nòg gròffer” en met hun brouwende “r”, die Harlingers bezigen, proberen ze hun grofheid chiquer te laten klinken. Jaren geleden, ergens in de Middeleeuwen, hebben inwoners van Franeker geprobeerd een kerkklok te stelen uit Harlingen. Sindsdien worden Franekers “Klokkendieven” genoemd. De bijnaam van Harlingers is minder spectaculair ontstaan, zij danken hun bijnaam aan het maken van bont. Door de jaren heen hebben Franekers en Harlingers onderling een gezonde rivaliteit ontwikkelt. Tegenwoordig is dit voornamelijk sentiment en kunnen, de meeste, inwoners van deze prachtige Friese steden, prima met elkaar overweg. Soms uit noodzaak, soms uit vrije wil of in het geval van afgelopen zondag een combinatie daarvan.

Aan de aftrap op het kunstgrasveld van sportcomplex De Peppel een evenwicht van elf strijdmakkers uit Franeker en Harlingen. Daar tegenover FC Kip van Drachten. Overigens niet bedacht door de auteur van dit wedstrijdverslagje, maar door de heren zelf (bron: website v.v. Drachten 3). Voorafgaand aan de wedstrijd zichtbare paniek bij leider Daan. De bloedserieuze zaalvoetbalscheidsrechter, ooit speler van LAC Frisia maar woonachtig in Drachten en daarmee is alles gezegd, had het snode plan bedacht om pasjescontrole uit te voeren. Met een mix van Harlinger humor en Franeker vastberadenheid werd deze belboei netjes omzeilt door het Derde. Nog een geschreeuwde leuze (yell) van onze rossige spits “Hoe meer Franekers, hoe beter” en de wedstrijd werd in gang gezet.

Vanaf de aftrap neemt de thuisploeg het initiatief. De verdediging van FCH, volledig bestaand uit Harlingers woonachtig in Franeker en Franekers woonachtig in Harlingen, staat als een huis en Marcel, met sekshaar, heeft het comfortabel rustig. Dan na een minuut of tien een tegenvaller voor het Derde. Let op! Reclameblok: Carlo, van Hompy Klus & Bouwsupport, in te huren voor al uw klussen, loopt tegen een blok beton van FC Kip op en moet met een pijnlijke ribbenkast het veld verlaten. Geen risico want er moet maandag gewoon weer worden gewerkt. Carlo eruit, Remko, zijn vader komt uit Franeker, erin. Op het kwartier onderbreekt Elmer een aanval van Drachten en gaat met de bal “oppe strûn”. Richting het doel van Drachten en onderweg zestien ballen in de kluts rijker, pegelt hij de bal keihard achter de keeper, 0-1. Mooie goal en “Hoe meer Franekers, hoe beter”. Niet veel later opnieuw een aanval over links, Elmer trekt de bal voor, Joost, alleen tijdens de grootste kaatspartij van het jaar in Franeker te vinden in de feesttent op de Voorstraat, is er als de kippen bij en laat de doelman van FC Kip opnieuw vissen, 0-2. Op basis van balbezit, volledig onterecht, “maar wat kan ons dat schelen”. Franekers weten dat het laatste deel van de vorige zin een deel van een Franeker liedje is. Niets aan de hand zou je zeggen, maar dan maakt laatste man Jelle, in de ogen van leider Daan een smerige overtreding binnen de zestien. Bal terecht op stip, Marcel een hoek in, standaard de verkeerde, 1-2. Geen paniek, Lindert, Chiel en Sjirk vullen de tekortkomingen van onze laatste man prima in. Dan een terechte beslissing van de scheidsrechter, drinkpauze, want “ut was bloehthiet” op De Peppel. Nog vijftien minuten speeltijd in de eerste helft en Evan wordt door vier man vastgehouden, onze zwarte Parel van de Vierkantsdijk, is anders niet af te stoppen. Talent Remko zelf achter de bal voor de vrije trap op een meter of 20 van het doel. Een prachtige trekbal met links effect en de bal ploft achter de keeper tegen het netje, marge terug naar twee, 1-3. Vlak voor tijd weer een beslissing van de man in het zwart, waarvan je denkt, waar fluit je voor man? Een vrije trap aan de andere kant van het veld voor Drachten. De bal wordt ingebracht en bij de tweede paal binnengeschoven, 2-3. Vlak daarna fluit de scheidsrechter voor een wat langere drinkpauze, rust.

In de kleedkamer de standaard praatjes bij een voorsprong “wat bist douw goeht”, “kast niet iedere week metdoehn” en “wie wil eruut, ow nee douw niet want dat kan niet” enfin iedere voetballer herkent het wel. Lindert had andere verplichtingen, voor hem onze Daniël en de ene rooie spits eruit voor de andere rooie spits, Tetze. Na een kwartiertje Joost erin voor de openbaring, voor Harlingers dan, van de dag, Elmer. Over de tweede helft kan ik kort zijn. Die was het aangluren niet waard. Enige positieve, er werd niet meer gescoord, of eigenlijk wel. Drachten meende gelijk te maken, maar Joost stak het vlagje in de lucht en was niet van plan deze naar beneden te doen. Op aandringen van aanvoerder Gorter ging de scheids naar Joost toe en deze wist hem te overtuigen het doelpunt af te keuren wegens buitenspel van maar liefst vier spelers. Iedereen benieuwd hoe Joost dit flikte, dus na de wedstrijd werd er direct gevraagd naar het “hoe en wat”. “Scheids normaal lieg ik alles bij elkaar, maar echt deze keer niet, het was echt buitenspel, eigenlijk staat iedereen buitenspel als ik de vlag omhoog doe, dus deze keer ook, echt waar scheids, ik lieg deze keer niet”. Dank je Joost, drie puntjes in de pocket. Een mooi resultaat, want zelfs Joost, eerlijk is eerlijk, gaf toe dat Drachten recht had op in ieder geval een gelijk spel. Wat een prachtige ochtend, kameraadschap tussen spelers uit buursteden, winst na een grensrechterlijke dwaling, humor in de kleedkamer, gezamenlijk biertje na de wedstrijd en de standaard winnaar van Man of The Match, Sjirk.

Sponsoren