Nieuws Blijf altijd op de hoogte

fc Harlingen met lege handen in De Knipe

20-11-2023

Zondag speelde fc Harlingen op sportpark de Jister in De Knipe tegen het plaatselijke Read Swart. De eerste ontmoeting tussen beide ploegen zou meteen een historische wedstrijd worden en dan niet vanwege het spelbeeld of de uitslag, maar een scheidsrechter die de hoofdrol opeiste.

Vooraf was al wel duidelijk dat Read Swart moeilijk scoort, maar ook weinig incasseert. fc Harlingen daarentegen scoort relatief makkelijk, maar incasseert ook een hoop. Aangezien de bal rond is en iedere wedstrijd weer anders, zeggen deze statistieken dus niet zoveel.

Aangekomen in De Knipe troffen we een grasmat aan die er, ondanks de vele regenval van de afgelopen dagen, bespeelbaar bij lag (we hebben wel erger gezien dit seizoen). Naast het veld een knusse, niet al te grote kantine van waaruit het veld prima te zien was. Voor een eerste bezoek aan het sportpark een positieve indruk. De zon scheen en ook met de wind viel het voor de wedstrijd best mee, dus al met al alle ingrediënten voor dat wat een mooie voetbalmiddag had kunnen worden.

Met sluitpost Jesse Jaasma en het defensieve blok van Youri Bouma, Jens van Sluis, Bas Helfferich en Aaron Bouwhuis. Een middenveld met Remko Zandberg, Mateusz IJpe en Arjan Outhuyse en voorin Kevin Hoekstra, Wessel Roorda en Reinier v/d Stap. Dat was de beginopstelling van fc Harlingen.

fc Harlingen kreeg een mogelijkheid om de score te openen toen Reinier v/d Stap een uittrap van de doelman onderschepte en hij wist Wessel Roorda te vinden, maar de doelman was op tijd om zijn foutje te herstellen. Ook Arjan Outhuyse kreeg een mogelijkheid toen hij de bal richting de hoek stuurde, maar ook hier had de doelman van Read Swart weinig moeite mee. Hierna ging het snel, want vanaf de uittrap kon Read Swart doorlopen en lag de 1-0 tegen de touwen. Nog geen twee minuten later was het al 2-0. Hoewel onze grensrechter buitenspel had geconstateerd en dit aangaf, wilde de scheidsrechter hier niets van weten. Hij nam zelfs niet de moeite om even in gesprek te gaan. Toen onze grensrechter vervolgens, terecht, aangaf dat hij daar stond om hem te assisteren, werd fc Harlingen verzocht de grensrechter te vervangen…

Een bijzonder verzoek, gezien het gewoon buitenspel was en er ook geen kaart gegeven werd. Om verder gedoe te voorkomen, werd besloten om deze dan toch maar te vervangen. Maar eerlijk is eerlijk: het spel dat fc Harlingen de eerste helft liet zien was beneden peil. Zelfs Read Swart hoefde niet eens de sterren van de hemel te spelen om overeind te blijven en maakte na ruim een half uur zelfs de 3-0. Veel hadden de gasten hier niet tegen in te brengen. Vlak voor de rust werd Remko Zandberg in de zestien onderuit getrokken, maar vreemd genoeg werd dit weggewuifd en volgde er dus geen strafschop. Helaas voor fc Harlingen was er geen liveverbinding met Zeist deze middag, want een VAR had de scheidsrechter misschien wél kunnen overtuigen.

Na de pauze werd er hard ingegrepen aan Harlinger zijde. Martijn Homminga, Allard Hoekstra en Jarno Attema kwamen in het veld voor Arjan Outhuyse, Jens van Sluis en Wessel Roorda. In die tweede helft draaide het bij fc Harlingen wel beter dan voor de rust, maar de ploeg uit De Knipe ging niet lui achterover leunen en wilde meer. Nu werden achterin de ballen echter wel weggewerkt. Mart Beuker kwam nog in het veld voor Aaron Bouwhuis die last had en uit voorzorg naar de kant werd gehaald. Kort daarop moest de thuisploeg met tien man verder. Martijn Homminga maakte een overtreding op het middenveld, (dit leverde hem een gele kaart op) waarop de speler van Read Swart natrapte en hiervoor een rode kaart kreeg. Een domme overtreding in een verder van beide kanten sportieve wedstrijd.

In de slotfase wordt een aanval van Read Swart afgevlagd voor buitenspel. Daarop maakt de scheidsrechter het gebaar van: ‘iedereen naar binnnen!’ Dat dit niet is vanwege de regen die dan begint te vallen, is al snel duidelijk, maar niemand langs het veld wist waarom dan wel. Ook niet of het klaar was of dat er nog verder werd gespeeld. Na een paar minuten wordt aangegeven dat de scheidsrechter de wedstrijd alleen nog wil hervatten als al het publiek óf de kantine ingaat óf het sportpark verlaat. Blijkbaar was er iets geroepen vanuit de leiding van de tegenpartij en hij wenste absoluut geen opmerkingen meer te horen anders zou hij wedstrijd definitief staken. Nee de beste man had zijn dag niet vandaag, maar omdat eigenlijk niemand zin had om later voor een paar minuten terug te komen, werd er na enig protest toch maar besloten de kantine op te zoeken. In de twintig jaar dat uw verslaggever op de sportvelden komt, had hij dit nog nooit meegemaakt.

Hierna werd de wedstrijd hervat en had de scheidsrechter het blijkbaar wél naar zijn zin, want hij liet nog wel een kwartier doorspelen. Gescoord werd er niet meer en toen het eindsignaal uiteindelijk klonk, besloten de meegekomen supporters dan maar om de derde helft deze keer over te slaan en dat had niets met de ontvangende club te maken.

Komende zondag zal het allemaal wel beter moeten. De mouwen opstropen en een tandje erbij, want tegen hekkensluiter De Blesse moeten de punten toch in Harlingen kunnen blijven?

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws?

 Volg ons op onze socials:

 Facebookpagina – Instagram pagina – X ( voormalig Twitter )

Sponsoren