Nieuws Blijf altijd op de hoogte

fc Harlingen meiden/vrouwen

29-05-2019

Snelst groeiende afdeling

Voor vrouwen en meisjes voetbal moet je bij fc Harlingen zijn. Dát is wel duidelijk. Fc Harlingen heeft een prachtige dames/meiden afdeling en dit is ook nog eens de snelst groeiende afdeling binnen de vereniging.

Kijk maar eens naar de MO13-1, dit is een bijzondere groep meiden bij fc Harlingen. Het team kende in het najaar van 2018 teleurstellende prestaties maar ondanks alles bleef de sfeer bijzonder goed in dit team. En dit bracht het team in het voorjaar tot geweldige prestaties. Werden de KNVB Beker rondes aan het begin van het seizoen eerst gezien als oefenwedstrijden voor de komende competitie, naarmate het team elke keer een ronde verder kwam, werden deze bekerwedstrijden toch steeds serieuzer genomen. Nu zijn ze kampioen van hun competitie én staan de meiden gewoon in de finale van het KNVB Beker toernooi district Noord.

Een groep meiden trainen vergt veel. Daar weet trainster Marleen Bergsma, 23 jaar, alles van. En was het in het begin lang leve de lol, Marleen heeft direct vanaf de start van het nieuwe seizoen de groep serieus aangepakt en doelgericht trainingen uitgezet. Naarmate het seizoen vorderde, groeide het team al snel uit naar een aantal van 22 speelsters. “Dit kan ik natuurlijk niet alleen dus ik heb op de dinsdagen hulp van een paar dames uit Vrouwen 1. Ingrid Hoekstra, Asley Nauta en Deveny van der Kooi helpen mij wisselend. Marit Galema heeft het trainen een tijdje overgenomen toen ik geblesseerd raakte en zij helpt mij nu nog steeds op de donderdagen,” aldus Marleen.

Marleen heeft zelf ook altijd gevoetbald. Op 10 jarige leeftijd is ze in de E’s als spits begonnen bij vv Harlingen. De eerste wedstrijd weet ze nog goed, die werd verloren met 29-0… Daarna heeft ze het keepen ontdekt.  Ze is daar voor zelfs gescout bij de KNVB en werd uitgenodigd om een proefwedstrijd te spelen bij Jong Oranje onder 12. “Die wedstrijd werd niks. Naast de enorme druk van presteren stond ik ook voor het eerst in een groot goal” zegt Marleen. Dat veranderde daarna want vanaf 12/13 jaar stond ze bij Vrouwen 1 al onder de lat. In die tijd wisselde ze de wedstrijden die ze speelde in de C’s af met keeperswerk bij Vrouwen 1. Wanneer Marleen in de MB1 van vv Harlingen komt heeft ze geen zin meer om te keepen en gaat ze weer voetballen. Marleen laat weten: “Maar ja, wanneer de Vrouwen weer eens geen keepster hadden, werd ik toch weer gevraagd.” Op dit moment staat het voetballen op een laag pitje. Mede door de blessure die ze in november 2018 heeft opgelopen tijdens een training waarbij het herstel lang op zich laat wachten. Marleen heeft het CIOS afgerond en is van een verlegen meisje uitgegroeid naar een dame die vele persoonlijke ontwikkelingen heeft ondergaan.

Goede samenwerking

Vanaf haar 14e heeft ze keeperstraining gegeven en haar eerste echte team die ze mocht trainen was MO11. Training geven, geeft haar veel plezier en voldoening. Elke week is weer een uitdaging en gelukkig wordt zij goed ondersteund door leidster Elina Brouwer. Elina is 40 jaar en leidt MO13 sinds september 2018. “Een paar jaar geleden was ik leidster en trainster bij een andere club en toen mijn 4 kinderen de overstap naar fc Harlingen maakten, heb ik besloten om lekker langs de kant te staan kijken als ouder. Na een jaar heeft het bestuur meerdere malen contact met mij gezocht over de MO13. In eerste instantie was mijn antwoord nee. Later begon ik wat te twijfelen en merkte ik dat ik de betrokkenheid toch wel miste. Ik ben erg blij dat ze mij hebben overgehaald. Het team en ik moesten wel even aan elkaar wennen, maar dat kwam snel goed.” Af en toe heeft Elina het er wel druk mee, maar die spanning, daar geniet ze echt van. De samenwerking tussen Marleen en Elina verloopt prima. “Marleen kan erg goed met de meiden omgaan en we hebben erg veel contact met betrekking tot het team. Wel zie ik er elke week enorm tegen op om de speelsters in te lichten over de opstelling want het liefste neem ik ze natuurlijk allemaal mee, maar helaas gaat dat niet. Gelukkig snappen de meiden én ouders dit. Ja, de rol van de ouders is ook belangrijk hoor. Ze nemen persoonlijk contact met mij op over verschillende onderwerpen en elke week staan er veel ouders aan de kant en helpen daar waar nodig is. Rijden, vlaggen, verslagen maken, wassen en zelfs het helpen  met het zoeken naar een scheidsrechter als het mij echt niet meer lukt”, aldus Elina.

KNVB Beker finale

De meiden hebben er natuurlijk zelf voor moeten strijden maar mede dankzij Marleen, Elina, Marit Galema en de overige trainsters staan zij nu in de finale van de KNVB Beker toernooi district Noord. Na de superspannende halve finale in en tegen Anjum, waar ze de beste wedstrijd tot nu toe hebben gespeeld, mogen ze op zaterdag 1 juni naar Zuidwolde afreizen. Om 9.30 uur spelen ze de finale tegen de Hoofdklasser St. fc Meppel/Alcides MO13-1. Heel veel succes en wat voor uitslag het ook wordt, fc Harlingen is nu al supertrots op dit team!

Sponsoren