Nieuws Blijf altijd op de hoogte

Fc Harlingen JO9-1 knap 3e op sterk bezet Jan Helvrich Jeugdtoernooi.

23-05-2023

Op Hemelvaartsdag was het eindelijk zo ver, na (Corona) jaren eindelijk weer het grote jeugdtoernooi. Voor het eerst is de naam van Jan Helvrich verbonden aan zijn jeugdtoernooi. Jan was jarenlang de organisator van het toernooi maar is ons veel te vroeg ontvallen. Als eerbetoon aan onze Jan, super vrijwilliger, is het toernooi naar hem vernoemd.

De inschrijvingen bij de JO9-1 stroomden al snel binnen en het waren niet de minste teams die zich hadden aangemeld. Onze jongens speelden de 1e wedstrijd tegen Nicator JO9-1. Onze topscoorder Jurre was op vakantie en werd vervangen door Levi Boersma(JO9-2). Verder stond Milan Reinsma dit toernooi op goal ter vervanging van onze vaste keeper Järvi die nog herstellende is van een sleutelbeenbreuk. Nicator op papier de “makkelijkste” tegenstander, hoewel we bijna geen kansen hebben weg gegeven was het een lastige wedstrijd. In de korte tijd (10 minuten) wisten we wel 2 keer te scoren (Friso en Lucas), eindstand 2-0 voor fc Harlingen.

De 2e poulewedstrijd was een derby, Franeker JO9-1, een team die we kennen uit eerdere ontmoetingen in de competitie. Deze poulewedstrijd eindigde in een 2-2 (goals van Järvi en Friso) gelijkspel en dus was de laatste wedstrijd in de poule een cruciale.

Vooraf had trainer Ronald Jilderts als doel gesteld om de halve finale te halen en om dat doel te halen moesten we een resultaat halen tegen de Foresters JO9-1. Deze sympathieke jongens uit Heiloo spelen een niveau’tje hoger in de competitie namelijk in de hoofdklasse. Met 6 punten uit 2 wedstrijden stonden ze bovenaan in de poule. fc Harlingen stond verdedigend als een huis deze wedstrijd, Levi, Beau, Alex, Lucas en Milan J vochten voor elke bal. De jongens zaten overal kort op en konden steeds de tegenstanders een voet dwars zetten. Een paar keer kwamen de Foresters toch bij keeper Milan R. die enkele heerlijke reddingen verrichte. In een van de spaarzame acties op de helft van de Foresters was het Friso die na een hele knappe actie fc Harlingen op 1-0 bracht. In de resterende tijd hielden de jongens knap stand en door deze overwinning werden we 1e in de poule!

De doelstelling van de trainer was bereikt, wat restte waren in ieder geval nog 2 wedstrijden. De halve finale speelden we tegen stadsgenoot Zeerobben JO9-1. Deze ploeg werd knap 2e in een poule met louter hoofdklassers. Vorig jaar bij de JO8-1 werden deze stadsderby’s , 2 keer in het voordeel van fc Harlingen beslist. Zeerobben was uit op revanche en kwamen ook op een 1-0 voorsprong. Onze jongens vochten ook deze wedstrijd voor elke bal en ook in deze wedstrijd was Friso belangrijk met de gelijkmaker vlak voor tijd, 1-1!

Een gelijkspel en dus moesten penalty’s uitmaken wie de finale mocht spelen. De een vindt het een loterij, maar vooral voor keepers is het een mooie gelegenheid om te shinen. Milan Reinsma zat er met een handje bij, bij de 1e penalty van Zeerobben maar toch 1-0. De keeper van Zeerobben pakte de 1e penalty van fc Harlingen wel. De 2e penalty van Zeerobben werd goed binnen geschoten 2-0. Alle druk lag bij fc Harlingen bij onze 2e penalty en die ging helaas over de goal. Een fikse domper voor onze jongens die alles hadden gegeven in deze wedstrijd. Maar veel tijd om te treuren was er niet want we mochten nog spelen om de 3e plaats. Omdat Frisia JO9-1 in de andere halve finale met 3-1 won van de Foresters, konden we ons andermaal opmaken voor een wedstrijd tegen de Foresters.

Ondanks de korte wedstrijdjes (10 minuten) is een toernooi spelen, behoorlijk intensief. De spanning en sterke tegenstanders hebben onze jongens uitgedaagd om alles te geven dit toernooi. Als je dan om de 3e plaats speelt wil je die plaats ook pakken en dus nog 10 minuten alles uit de kast. Het spelbeeld was bijna identiek als de eerdere ontmoeting dit toernooi. De Foresters voetballend wat sterker maar op basis van inzet en individuele kwaliteiten werd ook deze wedstrijd gewonnen. Dit keer was het Järvi die de winnende binnen knalde, 1-0 en de 3e plaats voor fc Harlingen JO9-1!

Wat een heerlijk toernooi, met als winnaar bij deze groep Frisia JO9-1 die in de finale met 7-1 te sterk was voor Zeerobben. De Age Tichelaar cup ging dus mee naar Leeuwarden en hierbij willen we Frisia feliciteren met de 1e plaats!

Sponsoren