Nieuws Blijf altijd op de hoogte

fc Harlingen JO19-1 wint doelpuntrijke wedstrijd!

01-04-2018

Afgelopen week was ik lichtelijk geschrokken van de trainingsopkomst. Tel daar een aantal verrassende mededelingen bij op en dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Gelukkig kennen wij structuur binnen onze mooie club. Ik heb mijn zorgen gedeeld en heel snel zijn wij als groep in gesprek gegaan met (jeugd-)bestuur.

De uitkomst was in ieder geval een heleboel informatie. De spelers van JO19-1 hebben zich kunnen uitten en dat is goed. Onderwerp was met name het afnemende plezier en dit door van tijd tot tijd extra inspanningen op de zondag waardoor de zaterdagavonden minder ideaal gevuld konden worden of de zondag niet gebruikt kon worden voor schoolse- of buitenschoolse- activiteiten. Kortom: er werd gewoonweg iets teveel van onze oudste jeugdspelers gevraagd… Als kader en bestuur doen we er alles aan om de zeilen bij te zetten immers wie de jeugd heeft die heeft de toekomst zo is mij geleerd!

Op deze prachtige- en zonovergoten zaterdag moest aangetreden worden tegen SJO Bergum BCV Combinatie JO19-2. We troffen ze al eerder vlak voor de start van dit seizoen in de beker (red. 4-1 winst). Er is tijdens de wedstrijdvoorbespreking teruggeblikt naar de verloren wedstrijd van vorige week. Toen wilde het ook na een uitstekende 2e helft niet lukken om de 0-2 achterstand om te buigen. “De bal is rond” en zulke wedstrijden horen er ook bij.

Vandaag met 4 Seuns uit de JO17-1 in de gelederen. Geen van allen een basisplaats maar voor allen wel een zekere rol weggelegd! Nieuwkomers waren Ricardo Wijbenga en Arjan Outhuyse die vandaag waarschijnlijk hun debuut zouden gaan maken. Youri en Aaron waren ook van de partij.
De laatste tijd volg ik overigens nauwgezet de verrichtingen van alle JO17 spelers en wat mooi is het om te constateren dat dit team overloopt van talent.

Onder leiding van de scheidsrechter de heer Kok starten wij met een vertrouwde formatie. We wonnen de toss en mochten om 14.00 uur de aftrap nemen.
Het spel ging de eerste minuten over en weer en beide teams gingen volop de strijd met elkaar aan. Dit leverde in de 7e minuut van de 1e helft een corner op voor onze gasten. De bal werd keurig voorgezet rond onze 11-meter. Daar kwam een aanvaller vrij ingelopen en hij lepelde de bal half-volley zomaar in onze kruising: 0-1. Wat een prachtig doelpunt moet dit voor die knaap geweest zijn want zo mooi maak je ze maar zelden (mee) dacht ik toen nog onwetend… Door ons werden verkeerde keuzes gemaakt tijdens de dekking. Kan gebeuren werd er in de dug-out geroepen en dit gelukkig nog zo vroeg in de wedstrijd. Hier kon ik mij helemaal in vinden.

Het antwoord op deze snelle treffer kwam gelukkig erg snel. Wij kregen een vrije trap aan de linkerkant van het veld net iets boven het strafschop gebied. Peter kreeg de bal even later voor zijn voet en gaf deze strak voor. Prachtig om te zien was de sprongkracht die Remko toonde. Hoog boven zijn directe tegenstanders uit knikte hij fraai de gelijkmaker binnen (1-1). Het doelpunt werd door een ieder gevierd in het veld en de dug-out. fc Harlingen JO19-1 liet zich niet zakken en bouwde regelmatig mooie aanvallen op. Wel heel mooi was een combinatie waarbij Remko de bal van Ronnie bij de toesnellende Jelmer kreeg. Jelmer gooide erg veel strijd in dit duel en zowaar, een ware spitsengoal was geboren: 2-1! We konden onze lol niet op want nog voordat wij bijgekomen waren van die schitterende 2-1, zo volgde er wederom een prachtige voorzet van links en deze werd ditmaal prooi voor onze captain Martin. Als minst grote speler van het veld torende hij ook boven alles en iedereen uit en knikte de 3-1 binnen. De keeper van BCV had wederom het nakijken.

BCV gaf zich zeker niet gewonnen en was bij vlagen ook dicht in de buurt te vinden van de uitstekend keepende Egbert Jan. Na iets te mild ingrijpen wist de linksbuiten van BCV 2 van onze Seuns het bos in te sturen en de bal in de verre hoek te plaatsen (3-2). Zoveel doelpunten en dat allemaal in 1 speelhelft! Mooi voor het publiek natuurlijk en het was voor de neutrale toeschouwer 100% genieten. De koek was nog niet op want opnieuw werd Jelmer in stelling gebracht door zijn buddie Remko. Wat vorige week mis ging dat ging vandaag in 1 keer goed: 4-2. Wat een weelde want 2 doelpunten uitlopen dat geeft extra rust toch? Haha, het leek wel alsof BCV van dezelfde limonade had gedronken als ons: van opgeven was aan hen kant ook geen sprake! Zo brak op de rechtsbuiten een speler door tot op onze achterlijn. Nick verloor even de bal uit het oog en de inmiddels ingevallen Aaron (Luuk was uitgevallen met een voetblessure) legde de aanvaller van BCV over zijn knie: terechte penalty! Langs de kant vermoedden wij al de vorm van Egbert Jan. De aanvaller schoot de bal hard in maar EJ pakte de bal knap uit de hoek. Helaas caramboleerde deze bal weer terug naar de “penaltykiller” en dankzij onze slapende Seuns kon hij keeper EJ in de herkansing verschalken (4-3). Jammer vond ik dat aangezien ik toch liever met 2 doelpunten verschil enkele wissels wilde doorvoeren in de rust… Nou was het bijna rust en op zijn Duits wisten wij wederom het net te vinden via Remko die op zijn wenken bediend werd door Martin. Nou, had ik ook eens wat ik wilde hebben (5-3), mijn 2 doelpunten verschil!

In de rust evalueerden wij de doldrieste 1e helft nog maar eens. 1 Ding was duidelijk: deze wedstrijd was zeker nog niet gewonnen! Youri verving Riccardo op de rechtsback positie. Kort op de man zitten en vooral sneller handelen. 2 Punten die vatbaar waren voor verbetering. Oh ja, wij verplaatsten ons ook nog even in onze tegenstander: zij wilden vast snel een aansluitingstreffer forceren! Dit moesten we kosten wat kost zien te voorkomen…

We kwamen helaas slap uit de kleedkamer weg. BCV kreeg zowaar grip op de wedstrijd en waren ook de partij die erg dicht bij de aansluitingstreffer waren. Gelukkig voor ons ging de bal snoeihard en buiten bereik van keeper EJ tegen de paal. Dit was onze wake-up call want daarna was het fc Harlingen wat de klok sloeg. Er was enorm veel dreiging vanuit onze voorwaartsen en wij waren ook erg dichtbij de 6-3. Deze kwam nadat wij onze Peter een publiekswissel gaven. Peter speelde een hele beste partij maar ik wist dat Nick schik had om een linie door te schuiven. Nick die tot dat moment in dienst speelde van het team mist het mee mogen opbouwen. Aaron, Youri en Bas speelden ijzersterk en Aaron mocht heerlijk 1-tegen-1 zijn duels uitvechten. Nick werd direct belangrijk met een prachtige crossbal op de stropdas van Jelmer. Hij bedacht zich geen nanoseconde en met de snelheid van het licht pegelde Jelmer de bal genadeloos tegen de onderkant lat in het doel: 6-3. Zeer welkom was dit doelpunt want dit was toch wel een knak moment. Arjan verving onze Ronnie als spits dus zijn debuut in de JO19-1 was een feit. Björn kreeg een vrije rol en verzette zeer nuttig werk daar waar hij kon. De 7-3 was een assist vanaf de rechterkant van Jelmer die zich eerst vrij kapte om Nick in stelling te brengen. Vooral Nicks eerste aanname was fraai (hoewel hij zich hier nog niet bewust van was). Een overstap uithaal bleek een schijn-voor-actie en via zijn eigen scheenbeen viel de bal lekker op een dusdanige hoogte dat er maar 1 oplossing mogelijk was: de uithaal vol op de pantoffel! Prachtig hoe een tactische wissel toch zo goed uit kan pakken. Ik zeg: beginnersgeluk. De vraag blijft voor wie: van Nick of van mij 🙂
Alsof het niet op kon vandaag, we bleven maar doorgaan. BCV lukte het niet meer om op te bouwen en wij weten maar al te goed hoe dit is (red. vorige seizoen ging het nog wel eens zo bij ons). Tijdens een onderbroken opbouw van BCV werd Remko andermaal weggestuurd de diepte in. Remko heeft er na vandaag een vriend bij en helaas weet ik de naam van zijn directe tegenstander niet. Wat een explosiviteit vandaag in de sprint met bal. Nog knapper is het dan dat je in staat ben om met veel venijn de bal loeihard in de touwen te jagen. 8-3. De keeper had het in de 2e helft maar lastig. Wat een weelde. Ik had een glimlach van oor tot oor en dat was na mijn kappers behandeling van vandaag uitstekend te zien.

Prima revanche van de spelersgroep op de deceptie van vorige week. Ook een afsluiting van een mindere periode van plezier maar met zicht op verbetering. Laten we vooral kijken naar de komende tijd met vele interessante wedstrijden op het programma. Laten we het speelschema vooral gebalanceerd invullen en dat betekent wat mij betreft: iedereen op zijn beurt de schouders eronder!

Met speciale dank aan Age en Klaas voor de extra inspanningen om het veld speelklaar te krijgen. Natuurlijk weer de dank aan onze eigen “Ouderen Colonne”. Tja, ook dank aan Erik en Tony. En een daverend applaus voor onze 16 Seuns die het toppie joppie hebben klaargespeeld vandaag!

Volgende week uit naar het mooie Drachten. Op naar beter (ONB): is dit überhaupt mogelijk? Eerst Fijne Paashaas allemaal!

Henk Andy

Sponsoren