Nieuws Blijf altijd op de hoogte

fc Harlingen JO19-1 op felheid afgetroefd!

25-03-2018

fc Harlingen JO19-1 geklopt door feller SDS JO19-1

Na vorige week een domper te hebben gehad in de wedstrijd tegen sc Franeker (red. gelijk spel 1-1) vandaag de kans om dit recht te zetten tegen SDS JO19-1 die de laatste plek in onze competitie bezet houdt. Dat verbaasde mij omdat ik hen enkele weken geleden erg goed heb zien spelen tegen mijn “oude-” team Frisia JO19-2 in Leeuwarden. Toen verloren zij de pot met 5-1 maar zeker niet vanwege slecht spel. Puur op individuele kwaliteiten van 2 spelers die in mijn ogen ALTIJD op een hoger niveau zouden moeten spelen. Nou ja, dat heb je met zo’n grote club met ooit 1 van de beste jeugdvoetbal opleidingen van het noorden.

Afgelopen seizoen waren we SDS nog de baas in eigen huis. 5-2 Winst met toen nog doelpunten gescoord door Martin, Jelmer, Joshton, Peter en Remko.
Tijdens de wedstrijdvoorbespreking werd er gewaarschuwd voor onderschatting. Persoonlijke duels zouden moeten worden gewonnen. Een visitekaartje zou worden afgegeven…

Met Aaron van JO17-1 in onze gelederen (maakte een prima indruk afgelopen donderdag op de training) aangevuld met Luuk, Ronnie en Björn hadden we voldoende wissels. Dit was ook nodig omdat de spelersgroep – met een paar uitzonderingen – bij lange na niet fit is. Werken en schoolverplichtingen gooien regelmatig roet in het eten. Toch kunnen we onze Seuns een extraatje en goede prestaties op school niet onthouden en dat willen we ook niet. Het zal de combinatie aan factoren zijn die mij toch ietwat zorgen baart.

De wedstrijd begon om 15.00 uur en we speelden op gras en met de volgende opstelling:

Egbert Jan op goal – Riccardo op rechtsback – Lars en Nick centraal achter in – Bas op zijn vertrouwde linksback positie – Martin (C) rechter middenvelder – Peter op tien – Jari was weer van de partij op de linker middenveldpositie – Yorick rechtsbuiten – Remko spits en Jelmer aanvaller op links.

De eerste helft werden we vooral afgetroefd op felheid. We gaven 1 tot 2 meter teveel ruimte weg en daardoor kwamen de spelers van SDS makkelijk in balbezit en konden zo de ene na de andere aanval opzetten. Toch speelden we het eerste half uur veel op hun helft en kregen we ook de eerste kans. Helaas konden we die niet verzilveren.

De 0-1 kwam als verrassing. Een bal op onze Riccardo kon door hem niet verlengd worden dus koos hij voor de opbouw via Lars. Lars wilde deze bal eruit halen richting onze keeper echter hij raakte de bal verkeerd. Hierdoor werd het direct gevaarlijk en de spits van SDS wist Egbert Jan in een 1 tegen 1 met een subtiel tikje zijwaarts te verschalken. Totaal onnodig en gewoon domme pech. Geen reden om in paniek te geraken en vaak ook de inleiding bij onze Seuns om er een tandje bij te doen. Het tegendeel was waar in de 1e helft. Ik vond het nodig om in te grijpen in de laatste linie. Normaal de laatste tijd de meest stabiele linie maar in deze wedstrijd was het te onrustig en ik vond ons gewoonweg niet scherp. Luuk ging aan de zijlijn warmlopen en nog voordat ik hem kon inbrengen viel de 0-2. Vanaf rechts kon de nummer 9 slalommend langs al wat er stond aan Harlinger verdediging en hij koos de lange hoek uit en was trefzeker. Daarna dan toch de wissel waarbij Luuk wel stevig de duels aan ging. We haalden de rust met deze achterstand.

In de rust werd dat wat leider Tony al voor de wedstrijd had opgemerkt besproken; we waren iets te jolig en dat kostte ons de eerste helft de kop. Ronnie werd ingebracht voor Remko die ongelukkig was in de voorste linie en te weinig aanvoer kreeg. Ook een verdienste van onze tegenstander, eerlijk is eerlijk. Yorick gooide de schroom van zich af tijdens het laatste kwartier en bespaarde zich daarmee een wisselbeurt. Martin kreeg voor rust nog een kans op de aansluitingstreffer maar de bal kwam net te ver achter hem om de 1-2 aan te tekenen. Alle spelers waren zich ervan bewust dat er minimaal 2 tandjes moest worden bijgezet. Zou er toch nog een resultaat in zitten?

De 2e helft ving aan en direct was het duidelijk dat wij de achterstand wilden goed maken. In de eerste minuten een reuze grote kans voor Jelmer die 1 op 1 in de as van het veld op de uitkomende keeper afging. Hij koos er voor om de keeper met een geplaatst schot te passeren echter de keeper pareerde zijn inzet die voor de voeten kwam van Ronnie. Zijn inzet werd geblokt en de kans was verkeken. Het spel ging vooral het eerste half uur richting goalie van SDS maar die hield stand. Aaron viel in voor de geblesseerd uitgevallen Bas. Even later viel ook Björn in voor Nick. Wij probeerden een doelpunt te forceren door achterin 1 tegen 1 te gaan spelen. Hierdoor waren we sterker. Ondanks deze maatregel en de vele kansen die over en weer te melden waren viel er geen doelpunt.

Wat ik in de 2e helft zag was een iets scherper fc Harlingen maar “iets” was gewoonweg niet genoeg. Ook ging het mis in de afronding en ontbrak de scherpte. Wat heel positief kan worden gezien was het herstel van ons team. Ook het debuut van Aaron was succesvol en hij hield zichzelf staande, ook in de 1 tegen 1 situaties waarbij hij wel de scherpte toonde en de baas was in de vele duels. Prachtig om te zien! Wat ook heel positief was waren de vele kansen die wij toch weten te creëren. Tja, normaliter zijn wij zeker scherper in de afronding maar het mocht vandaag niet zo zijn. Dit kan natuurlijk eens gebeuren. Het ligt hem niet aan de voortreffelijke trainingsopkomst vanuit onze groep. Daar ben ik erg trots op. Ook al sta ik niet voor de groep op de dinsdag en de donderdag, ik zie dat er hard gewerkt wordt onder leiding van Duco. Laten we dit vooral vasthouden want dat is de inleiding naar herstel. Komende week thuis tegen BCV JO19-2 die ook in de onderste regionen staat. Laat dat alvast een gegeven zijn waar dit keer niet lichtzinnig mee wordt omgegaan!

Henk Andy

Sponsoren