Nieuws Blijf altijd op de hoogte

fc Harlingen JO19-1 herpakt zich tegen IJVC JO19-1

19-05-2018

fc Harlingen JO19-1 – IJVC JO19-1: 2-2 (1-0)

Het zal maar je laatste thuiswedstrijd zijn op de bank van onze Seuns van fc Harlingen JO19-1…

“Mijn 31e thuisduel en dat tegen een tegenstander die wij al 4 maal eerder hebben getroffen. Gelijk spelen in de beker (3-3) vorig seizoen, een dramatische uitwedstrijd toen (4-3 verloren met 1-3 voor in de 82e minuut), thuis vorig seizoen nog een pak slaag (1-4) en dit seizoen de winst in IJlst (0-2).”

De bezoekers draaien een prima seizoen en staan op de 4e plaats. Wij op plek 11 en dat is voor onze doen gewoonweg veel te laag. Het wordt weer eens tijd om te winnen want dat kan vandaag met zoveel goede spelers zowel op het veld als op de bank…

De scheidsrechter had de netten in de goals gecontroleerd en het veld was keurig gemaaid en de lijnen stonden er prima op. Dat mag ook wel eens gezegd worden! Om precies 19.15 uur floot scheidsrechter Span het beginsignaal. fc Harlingen begon goed aan de wedstrijd en speelde regelmatig op de helft van de tegenstander. Toch waren het onze gasten die een aantal malen gevaar konden stichten in onze 16. 1 keer zelfs zo gevaarlijk dat de lat werd geraakt. Laten we het de onoplettende momenten noemen want over het algemeen zaten wij allen kort op de man en veroverden wij zo ook snel de bal. Complimenten ook aan Jari en Jesse die de zaken prima voor elkaar hadden op het middenveld. Ook Nick en Luuk hielden de druk er flink op in het centrum van onze verdediging. Ook wij waren enkele malen dicht bij een doelpunt en zagen wij onze middenvelders en zelfs verdedigers (klasse Bas en Riccardo) ver opstomen richting strafschotgebied. Zo ook na zo’n 25 minuten spelen toen Bas “de Baas” op snelheid lag. Met het nodige overzicht zag hij kans om een op maat gegeven steekbal richting achterlijn te geven op Remko. Remko op zijn beurt sneed naar binnen toe en gaf de bal hard en laag voor. Onze aanvoerder en tevens gelegenheidspits Martin wist voor zijn tegenstander te komen en bekroonde deze briljante aanval met een 1-0 voorsprong. Mijn complimenten aan het team voor de gehele uitvoering van dit alles! Het doelpunt werd gevierd door alles wat een fc Harlingen hart heeft en dit zowel in- als buiten het veld want het ontbrak ons zeker niet aan de toeschouwers op deze mooie donderdagavond aan de Vierkantsdijk. Prachtig om dit zo te mogen ervaren. Net zo prachtig was het niet veel later de inzet van Nick. Even daarvoor werd Peter ten val gebracht en hier voor kregen wij een vrije trap net iets op de helft van onze tegenstander. De ingebrachte bal werd in de 5 meter van IJVC gepompt en kon zichtbaar eenvoudig binnengetikt worden door Remko. Hij stond net iets teveel boven de bal en wist in een split second over de lat te liften. Wij hadden ons al rijk gerekend maar de 2-0 kwam er niet van. Gelukkig hield ook onze keeper Egbert weer eens de “nul” en zo werd de rust bereikt en met Arjan, Björn en Yorick op de bank hadden we de mogelijkheid om verslappingen tegen te gaan. Ik vond dat iedereen met veel inzet en overtuiging de strijd aan ging. Een wissel was dus niet aan de orde. In de kleedkamer werd nagepraat en werden bepaalde situaties en polletjes met elkaar op gepaste wijze gedeeld. Met zijn allen de strijd aan blijven gaan dat was ons credo. Een ieder oogde nog monter en fris en dat is ook (te) vaak anders geweest in 2018!

In de 2e helft waren we erg goed uit de startblokken gekomen. Veelal speelden wij op de helft van onze tegenstander. Slecht enkele malen waren onze gasten gevaarlijk in onze 16. Tot zover zo goed hoor ik mezelf denken. We kregen zelfs een vrije trap mee op de rand 16. Hiervoor hebben we 2 specialisten in onze gelederen te weten Jelmer en Remko. Ik liep al richting toeschouwers en had sterk het gevoel dat dit de 2-0 zou gaan worden. De variant die er volgde kon ik niet begrijpen. Remko kreeg de bal mee in zijn loop aan de linkerkant van de muur waar 4 verdedigers hem stonden op te wachten. De eerste beste verdediger blokte zijn inzet en zo werd een grote kans om zeep geholpen en ik was een traktatie armer (Mieters)…

Niet veel later – ik had inmiddels Yorick en Arjan ingebracht voor Remko en Peter – op eigen helft, wat een simpele bal vooruit had moeten zijn van onze Riccardo, hij raakte de bal vet ongelukkig en roeide deze – naar mijn inschatting – ruim 10 meter hoog de lucht in. Tot mijn schrik zou deze op de rand van onze eigen 16 meter de grond raken. Alles behalve dat geschiedde; er stond een middenvelder die op formidabele wijze de bal zo uit de lucht richting doel volleerde. Minstens een boog van 6 meter aan de bal meegegeven hebbende, zonder hulp van de wind, als een raket neerdalend en onhoudbaar in ons doel eindigend: 1-1. Eerlijk is eerlijk, wat een prachtig doelpunt!

Deze gelijkmaker gaf IJVC vleugels want zowaar enkele minuten later was het wederom aan de rechterkant van onze verdediging waarbij de bal slecht wordt uitverdedigd. Als je het voetballend niet eenvoudig kunt oplossen, helemaal geen schande, los het lekker simpel op door hem over de zijlijn te schieten. Nadeel hiervan: we lijden balverlies, voordeel: we kunnen allemaal onze eigen man oppakken en er is relatief weinig aan de hand. De bal werd opgepakt door een IJVC speler en deze speelde de bal over 30 meter diagonaal naar zijn rechter aanvaller. Deze wist onze achterhoede te dollen en de bal in te spelen op zijn vrijstaande spits die er wel raad mee wist: 1-2. Zo snel kan een wedstrijd je uit de vingers glippen. Verdiend of niet, we moesten met zijn allen de rug weer rechten. Gelukkig kreeg Jelmer wederom een kans op de rand 16 meter van de tegenstander. Ditmaal deed hij wel wat er van hem verwacht werd en hij schoot met iets fortuin de gelijkmaker binnen: 2-2. Het was de 26e treffer van Jelmer en ik moet hem daarvoor een compliment maken, een mooi aantal dat hem de absolute topscorer maakt van ons team met nog 1 competitiewedstrijd te gaan!

De wedstrijd eindigde in deze 2-2 stand en ik denk dat dit eigenlijk wel een juiste afspiegeling was hoewel IJVC in “the dying seconds” nog wel een gelegenheidje kreeg aangeboden. Onze Arjan haalde een bal eruit richting keeper Egbert Jan maar deed dit met iets te weinig balsnelheid. Egbert Jan daarentegen kwam gelukkig wel snel uit zijn doel. Helaas werd hij omspeeld maar door zijn doel verkleinende actie dreef hij de tegenstander naar de linker zijkant in onze 16. Zijn inzet was zuiver en ging richting een leeg doel maar daar kwam onze “redder in nood” Luuk die erger voorkwam. Ondanks de puntendeling geef ik iedereen een dik compliment voor de inzet en strijdlust die zowaar weer eens het eindsignaal heeft gehaald!

Volgende week zaterdag onze laatste competitiewedstrijd uit tegen Feanstars. Ik roep een ieder op om samen met ons in Surhuisterveen ten strijde te gaan trekken. 1 ding weet ik sowieso, die dag zal feestend worden afgesloten. Waarschijnlijk met de nodige pinten en wie weet ook de 3 punten!

Henk Andy

Sponsoren