Nieuws Blijf altijd op de hoogte

fc Harlingen JO19-1 buigt voor kampioen in 1e klasse 06

13-05-2018

Wedstrijdverslag DFC JO19-1 – fc Harlingen JO19-1: 4-0 (1-0)

Afgelopen zaterdag stonden onze Seuns voor een zware taak: DFC JO19-1 van het kampioenschap afhouden in de 1e klasse 06. DFCJO19-1 had alle 10 wedstrijden weten te winnen en daarmee – met nog 3 speelrondes te gaan – een prima kans om deze dag het kampioenschap veilig te stellen. Nee, in de nieuwe opzet spelen we niet om promotie naar de hoofdklasse. Neemt niet weg dat het zijn van “The Best of the Rest” natuurlijk ook een prestatie van formaat is.

fc Harlingen JO19-1 was op deze prachtige voetbaldag niet bereid om zonder slag of stoot mee te werken aan “het feestje in spé”! De tactiek werd met elkaar doorgesproken, er zou met zeer veel discipline in formatie worden gespeeld en, het allerbelangrijkste wellicht, er zou met veel bezieling gespeeld worden waarbij zowel individueel als in teamverband de strijd volop zou worden aangegaan. Al met al onze huid zo duur mogelijk verkopen…

Mooi om te kunnen vermelden was ook dat wij sinds lange tijd eens met 11 JO19-1 spelers van start gingen. De spelers van JO17-1 waren wederom bereid om te helpen, daar waar nodig en wanneer. Klasse hoor en mijn waardering vandaag richting Arjan, Ricardo en Jarno. Zij vervingen de afwezigen Jari en Björn en de niet wedstrijdfitte spelers Nieck en Bobby. Helaas was er een klantvriendelijkheidscursus bij de Jumbo en sloten Arjan en Jelmer voor de 2e helft aan (met dank aan Mieter die hen na bracht zeg maar…)

Onder leiding van KNVB scheidsrechter IJdema ving de wedstrijd om 11.00 uur aan. Zoals afgesproken werd er ondanks de warmte volle bak gestreden. Onze passing was de eerste helft onder de maat maar de gastgevers wisten zich geen raad aan de bal. Het inspelen van de middenvelders ging gepaard met het direct kort zitten op de man en bal. Hierdoor wisten ook wij een flink aantal keren kansen te creëren echter zonder dat dit tot een doelpunt leidde. De grootste kansen waren er voor Nick die vanaf links vrije doorgang kreeg en met zijn linker poot de keeper wilde verschalken. Helaas belandde zijn inzet net naast het doel. Even later was het wederom vanaf links een voorzet volgens mij van Peter of van Yorick die door Martin werd ingekopt. De goed keepende doelman had weinig moeite: een vangbal was afdoende.

Natuurlijk kwam DFC ook in ons strafschopgebied en we kwamen meerdere malen goed weg. De wil om ieder duel te willen winnen was volop aanwezig en het maakte niet uit of dit ten koste ging van een corner of ingooi. Keeper Egbert Jan was ook vaak verbaal aanwezig en stond goed zijn mannetje. Ook de verdediging stond erg sterk onder leiding van Lars die samen met Luuk praktisch iedere poging om gevaar te stichten in onze 16 wisten af te slaan. Riccardo deed uitstekend wat er van hem verwacht werd en ook Bas was weer eens ouderwets “De Baas”.
Toch ging het in de 40e minuut van de eerste helft mis. 1 Moment van onoplettendheid op ons middenveld was voldoende om de nummer 10 van DFC verwoestend uit te mogen laten halen. Wat een fraai doelpunt en absoluut onhoudbaar voor onze doelman die alleen het nakijken had. Waar ons team absoluut stappen in moet maken is om elkaar door en door te wijzen op verslapping. Je kunt iedere helft 98% uitstekend weerstand bieden maar op dit niveau kan de wedstrijd op details- en in enkele seconden van onoplettendheid worden beslist. De rust werd bereikt met een 1-0 achterstand, in mijn ogen absoluut onnodig.

In de rust heb ik aangegeven dat ik zag dat iedereen er maximaal voor ging. Een vet compliment aangezien onze tegenstander een zware kluif had aan onze inzet en strijdlust. Helaas was het wederom de kwetsuur die Bas al tijden lang parten speelt die een vroegtijdige wissel vergde: Lars week uit naar de linksback positie en centraal viel Jarno in als voorstopper en de aangeslagen Luuk ging laatste man spelen. Luuk gaf aan het nog te willen proberen echter erg lang volhouden dat was volgens hem niet mogelijk laat staan verantwoord. Tja, we hebben de wetenschap van de afgelopen weken dat 2 omzettingen in onze laatste linie tot uiterste kwetsbaarheid leidt. Het 90 minuten in een sterke formatie spelen lukt al enkele maanden niet. Zou het nu weer zo gaan?

De 2e helft was ook Jelmer ingevallen voor Ronnie. Ronnie had de 1e helft een loeizware taak door vooral veel druk te houden op de centrale verdedigers. Hij kwam helaas 1 keer ongelukkig te val en zijn schouder schoot uit- en gelukkig ook weer in de kom.
Jelmer kreeg direct een gigantisch grote kans in de 1e minuut van de 2e helft. Alleen richting de beer van een keeper kwam hij net wat te dichtbij om het net te vinden. Zijn inzet werd gepareerd door deze uitstekend keepende “Beer”. Dat had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn dacht ik bij mezelf. De intentie van onze Seuns was duidelijk: het offensief meer handen en voeten geven om er toch nog een resultaat uit te halen.

Het voetbal werd er echter niet beter op. Te vroeg in de 2e helft viel ook de 2-0 en daarmee was de wedstrijd beslist. Aanvoerder Martin en Seun Luuk konden niet verder. Remko nam de aanvoerdersband over. Ricardo Wijbenga en Arjan namen hun plaats over. Het is natuurlijk een groot verschil wanneer je bij 1-0 of bij 2-0 een invalbeurt krijgt.
Toch waren we nog een aantal malen zeer gevaarlijk. Alle spelers gaven alles wat ze nog hadden maar tot een doelpunt mocht het vandaag niet komen. Zelfs het vervroegde 1 tegen 1 achterin gaf ons wel overwicht bij de opbouw. We weten allemaal dat het nemen van dergelijke risico’s nog meer kwetsbaarheden met zich meebrengt. Hier hebben de kersverse kampioenen dankbaar gebruik van gemaakt (3-0 en 4-0) en de koek was bij ons na 90 minuten echt wel op.

Mooi om te vermelden was de wedstrijdleiding. Hoewel niet geheel foutloos gefloten, en dat is lastig zonder “video-ref” die ook vandaag niet bij deze wedstrijd aanwezig was, de jonge leidsman deed het in mijn ogen keurig! Verder een compliment aan mijn spelers want niemand heeft verzaakt en we hebben er echt een mooi potje voetbal van gemaakt. Natuurlijk is het in onze situatie overleven geblazen want 60 minuten vol aan de bak is 1 ding, 90 minuten met de warmte op kunstgras spelen was gewoonweg te zwaar vandaag.

De felicitaties gingen naar het team van DFC die de laatste 2 wedstrijden nog aan de bak moeten tegen de nummers 2 en 3 van deze competitie. Die wedstrijden doen er minder toe en gaan nog slechts om “des Keizers baard”!

Komende donderdagavond een vervroegde competitieronde thuis tegen IJVC JO19-1. De voorlaatste kans om onze eer in de kelders van deze competitie te mogen redden!

Henk Andy

Sponsoren