Barcelona ontslaat Ronald. fc Harlingen gelooft wel in Ronald!

01-11-2021

Het vierde van fc Harlingen staat puntloos onderaan. Afgelopen zondag kon daar verandering in komen. Met een selectie van 15 man vertrok Ronald Brandes en zijn compagnon Age Tichelaar naar Akkrum.

Ronald koos voor een 4:4:2 met ruit op het middenveld.
Björn was de doelman vandaag en voor hem stonden Roy, Hielke, Brian en Jeroen. Het middenveld werd gevormd door Gosse, Chiel, Evan en nieuwkomer Stefan Wartes uit Suriname. De voorhoede was net als vorige wedstrijden vaste prik Gewoan Sven en Mohammed. De gouden bank bestond uit Rico, Jan, Joey Dijksman en jeugd talent vanuit de JO17 Nick Teerling.

De eerste fase van de wedstrijd was kelderklasse voetbal de juiste benaming. Het spel golfde op en neer van verkeerde keuzes. Maar er zaten ook uitstekende momenten tussen. Na mate de wedstrijd vorderde moest Stefan worden vervangen door Rico. Stefan liet een goede indruk achter van zijn eerste stappen bij de Harlingers. Akkrum kwam op voorsprong doordat een opgezette aanval van fc Harlingen omgezet werd in een counter van Akkrum. Björn kwam te laat of niet uit zijn doel gestormd waardoor de spits een veel grotere hoek had om te scoren 1 – 0.

Koots zette zijn mannen weer op scherp en het niveau ging in de kelderklasse voetbal omhoog. Roy ging vaak mee op en via een 1 – 2tje kon hij de bal voorgeven. Daar kwam verder geen gevaar uit maar toch liet fc Harlingen zien ook aanvallend goed spel te hebben. De 2 – 0 kwam op de scorebord toen een spits binnen de 16 de bal laag en hard in de hoek schoot. Niet veel later was het voor de haven stedelingen raak. Een goede combinatie van Roy en Gosse aan de rechterkant van het veld bereikte Sven. Hij toverde zijn trukendoos open en gaf de verdediger een smerige panna. De bal kwam bij Gosse en zag Evan inlopen. Heel bewust liet Evan de bal lopen want ook Mo kwam in het strafschopgebied en stond er duidelijk beter voor. Heel beheerst schoof hij de bal binnenkant voet in de verre hoek 2 – 1. Jeroen kon de gelijkmaker maken want ook hij kwam vaak via de zijkant op als vleugel verdediger. Zijn schot werd geblokt door een voet van de verdediger. Ook Evan kon scoren, nadat een afgeslagen hoekschop bij hem belandde, maar in weinig tijd schoot hij de bal langs de keeper waar alleen de verdediger nog op de lijn stond om redding te brengen met z’n knie.

Maar de grootste kans om de stand recht te trekken was van Sven. Ter hoogte van de middenlijn ontving hij de bal van Chiel. Draaide goed weg en kon Mo bereiken. Maar die gek had het op sien heupen want hij kon mee komen met Mo en kreeg de bal terug van Mo. Gewoan even afronden nog… Maar dat afronden was hem niet gegund want de doelman stond net in de weg… kans verkeken? Nee! Hij had nog meer energie maar schoot daarna tegen een speler op de doellijn die keerde de bal en het werd een hoekschop. Björn speelde Brian aan maar in de drukte is dat niet slim. Brian draaide weg maar de spits was er als de kippen bij. Björn herstelde zijn fout want hij ging gestrekt de hoek in en keerde de bal. De laatste kans voor de rust was wederom voor Akkrum. Een schot werd geblokt en de bal vloog de lucht in. De linksbuiten schoot de bal keihard onder kant lat. Een zeer mooi doelpunt maar Age constateerde buitenspel en dat werd beaamt door de supporters van Akkrum BUITENSPEL!

De tweede helft kregen Jan en Joey speelminuten en ook talent Nick werd geruild met Evan. Roy werd ook wisselspeler en Sven bleef achter in de kleedkamer. Maar die was geloof ik al snel naar de bar voor het eerste koude biertje. De jongens hadden het zwaar en Akkrum tapte uit een ander vaatje. Brian en Hielke hadden het extra moeilijk als vleugelverdedigers te veel mee in de aanval zijn. De 3 – 1 viel dus ook maar dat was een goed ingeschoten bal en onhoudbaar voor Björn. Toch gaf fc Harlingen niet op en even later werd Mohammed de diepte ingestuurd. Hij zag de uitkomende keeper op tijd en stiftte de bal buitenkant voet in het doel 3 – 2.

Een rommelige fase drong aan en fc Harlingen zakte in teamgeest waar de thuisclub van profiteerde, een 4 – 2 en een 5 – 2 waren onvermijdelijk. Koots kwam met z’n gouden … en bracht Wartes terug in het veld en ook Holle werd ingebracht voor de moe gestreden Mohammed.

De slotfase brak aan en Evan kon samen met zijn voormalige jeugd talent Nick nog eens even laten zien wat voetbal su leuk maakt. Samen met Gosse kwam Nick via de zijkant tot de achterlijn, bleef koel en speelde bal terug op Evan. Die zag op z’n beurt Chiel vrij staan en Chiel vond Stefan. Stefan tiki takaat um er langs en kon Jan van der Veer bereiken. Jan speelde de bal terug op Stefan en Stefan… volgt u het nog? Stefan vond Roy. Roy werd lichtelijk geraakt binnen de 16 viel naar de grond buiten de 16. En de scheidsrechter floot. Hij aarzelde even maar besloot toch in het nadeel van de thuisclub een penalty te geven. Die lui boos omdat ze bal graag terug wilde hebben nadat Brian ongelukkig het veld moest verlaten. Maar fc Harlingen was nog in balbezit en gaf daarom niet de bal terug. Kuper kwam van de achterlijn van Björn in een sprint na de stip toe. Maar Evan eisde de bal op en vroeg of Nick de penalty wou nemen. Nehh, Roy dan? Nehh dan toch Evan. En hij piekerde, zette de doelman op het verkeerde been en zo was het 5 – 3. Chiel kon nog rustig de bal aannemen maar dacht dat hij geen tijd meer had en schoot volledig mis. Hij had wel gelijk want de goed leidende scheidsrechter floot deze spannende en strijdende wedstrijd af.

Feit blijft, fc Harlingen 0 punten. En moet Ronald net als Ronald ontslagen worden? Nee tuurlijk niet joh mafkezen! Hij is de aangewezen persoon om disse ploeg te leiden op z’n manier!

And never forget!

No Koots No Party

Foto’s zijn gemaakt door geblesseerde sportcommentator en fotografie Sean!