Nieuws Blijf altijd op de hoogte

AED Cursus bij fc Harlingen

10-04-2018

Beste vrijwilligers,
Elke week worden 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Vaak gaan we ervan uit dat problemen van het hart bij het ‘ouder worden hoort’. De praktijk is dat hartproblemen ook voor kunnen komen bij jongere (sport-) mensen.
Het tragische voorbeeld wat ons allen vers in het geheugen ligt is Abdelhak Nouri en afgelopen weekend een wielrijder Michael Goolaerts in de klassieker Parijs-Roubaix.

Wat is een hartstilstand?
Een hartstilstand is een stoornis in het hartritme (het z.g. ‘fibrilleren’), welke leidt tot een onsamenhangende pompfunctie van het hart waardoor een circulatiestoornis van het bloed ontstaat. Dit leidt tot een ademstilstand en uiteindelijk kan de dood intreden.
Wat kunnen we doen?
Hartmassage in combinatie met een z.g.n. Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen ervoor zorgen dat het hartritme weer in goede banen wordt geleid. Dit heeft tot gevolg dat een deel van de getroffenen een stoornis van het hart overleefd.

Wat vraagt de fc Harlingen?
De fc Harlingen heeft de beschikking over een AED (Automatische Externe Defibrillator). Net als een aantal jaren geleden wil de fc Harlingen een aantal vrijwilligers opleiden voor hartmassage en het bedienen van de AED. Dit hoeven niet alleen trainers en leiders te zijn, maar mogen ook spelers (M/V) of vrijwilligers zijn die regelmatig voetbalwedstijden bezoeken van allerlei niveaus.

Hoe willen we dat bereiken?
Het streven is om 16 vrijwilligers op te leiden voor het kunnen reanimeren en bedienen van de AED tijdens trainingen, wedstrijden en/of evenementen. Het is op vrijwillige basis en er zijn voor de vrijwilligers geen kosten aan verbonden.

Opleiding
De opleiding wordt gegeven aan twee groepen van 8 personen. Opleidingsduur is maximaal 2,5 uur en afhankelijk van o.a. grootte van de groep. De cursus wordt gegeven door de externe firma ‘BHVfirstaid’.
De cursusdagen zijn op:
• Maandag 14 mei van 19:00 – max. 21:30 in het clubgebouw
• Maandag 28 mei van 19:00 – max. 21:30 in het clubgebouw

Opgave
We willen de planning wel zo gauw mogelijk rond hebben. Ik zie opgaven graag uiterlijk a.s. zondag 15 april tegemoet onder vermelding van: achternaam, voornaam, voorletters en geboortedatum en natuurlijk de cursusdag. Stuur deze aan: j.t.dijkstra@ziggo.nl
Voor nadere informatie: 0517 – 415041 na 18:00 uur

Sponsoren