Nieuws Blijf altijd op de hoogte

39ste Havenstadtoernooi, een niet weg te denken traditie op oudejaarsdag

19-12-2019

39ste Havenstadtoernooi, een niet weg te denken traditie op oudejaarsdag

Dinsdag 31 december 2019
Aanvang 10.00 uur (opening 9.45)
Locatie: Waddenhal

Fc Harlingen organiseert voor de 39ste keer het Havenstad zaalvoetbal toernooi. Naast de gebruikelijke acht senioren teams zijn er ook weer zes jeugd JO11 teams te bewonderen op dit toernooi. Bij de senioren won Zeerobben vorig jaar in een zinderende finale van het Regio Team. Uitblinkers waren Patrick Amels (Zeerobben) en Connor Bosma (Regio Team). Het was dan ook geen wonder dat Patrick werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en Connor tot beste keeper van het toernooi. Bij de jeugd won sc Bolsward vorig jaar de finale van Zeerobben en ook hier waren er prijzen voor beste keeper en speler van het toernooi. Deze eer werd toebedeeld aan Lanvin Warmerdam (Keeper, Zeerobben) en Mart Siersma (Speler, sc Bolsward).
Wij zijn benieuwd wie de opvolgers van deze kampioenen gaan worden.

Dat dit toernooi met recht traditioneel genoemd mag worden blijkt uit het feit dat het maar liefst voor de 39ste keer wordt georganiseerd. Het is dan ook voor vele supporters, familieleden en sporters een vast onderdeel van de oudjaarsdag. Het is de organisatie wederom gelukt om een sterke bezetting te krijgen. We beginnen het toernooi met een echte Classico namelijk Harlingen – Zeerobben zowel bij de senioren als de jeugd. In poule B bij de senioren hebben we twee nieuwkomers namelijk de Samba Boys en Berlikum.

Senioren Poule A:
1. fc Harlingen
2. Zeerobben
3. Regio Team
4. VV Flevo Middenmeer

Senioren Poule B:
1. AVC
2. Samba Boys Leeuwarden
3. Berlikum
4. Wiron Den Oever

Jeugd Poule A:
1. fc Harlingen
2. Zeerobben
3. AVC

Jeugd Poule B:
1. Makkum
2. Stormvogels
3. Sc Berlikum

Kijk hier voor: Programma havenstadtoernooi 2019 Senioren

Kijk hier voor: Programma havenstadtoernooi jeugd 2019

Na de tijd is er Live muziek met Wietse.
Kortom redenen te meer om op oudejaarsdag naar de hal te komen.

Eregast
Dit jaar is Wiebe van Dijk onze eregast. Wiebe heeft ontzettend veel betekend voor het zaalvoetbal in Harlingen en ook voor het havenstadtoernooi. Wij willen Wiebe hier graag voor bedanken tijdens de opening van het toernooi (9:45 uur).

Wiebe is een van de Nestors van het zaalvoetbal in Harlingen. Hij was en is ook altijd nauw betrokken geweest bij de organisatie van het havenstadtoernooi. Achter de schermen is hij nog altijd een stille kracht. Hij regelde sponsors, teams en schreef de stukjes in de krant. Het is daarom dan ook niet meer dan logisch dat Wiebe dit jaar in het zonnetje wordt gezet. Wie kan er nu beter een stukje schrijven dan Wiebe zelf…. Wiebe bedankt voor alles wat je voor het zaalvoetbal in Harlingen hebt betekend!

Het 39e Havenstadtoernooi op oudejaarsdag
Voor de 39e keer organiseert de fc Harlingen het Havenstadtoernooi in de Waddenhal. In het jaar 1980 was de start nog in de oude Waddenhal aan de Achlumerdijk waar we nog uitschuifbare tribunes hadden zodat je erg dicht op het speelveld zat, dat was gezellig. En het was een eldorado voor de vele kinderen die door de ouders waren meegenomen omdat ze heerlijk onder die tribunes spelen konden, je hadden ur dan gien kien an. Jammer was dat vanaf het begin Exstador niet mee mocht spelen van de leiding, de heer Schikker en Jopie v.d. Ven, er mochten alleen veldvoetbalclubs aan mee doen. Gelukkig kwamen ze daar na een jaar of vier op terug en dat maakte het toernooi alleen maar mooier.

Ook mooi waren altijd de wedstrijden van de plaatselijke clubs tegen elkaar. Harlingen, Zeerobben, Robur en Exstador vochten als leeuwen wanneer ze tegen elkaar moesten spelen en dat met overvolle tribunes. Wat fijn was het dan ook om te horen dat de zmvv Zeerobben ook mag spelen als het toernooi op een zondag wordt gespeeld, een goeie zaak. Het is en was altijd gezellig zowel in de zaal alsook in de kantine. Mooie voetballers deden er aan mee o.a. Frans Postmus die de eerste beste voetballer van het toernooi was in 1980. De eerste keeper van het toernooi was Jelle Helvrich van Robur in 1995. Maar ook tot de besten van het toernooi werden benoemd Michel v.d. Ploeg, Ralf van Hurck en pa Guus, Marcel Visser, Patrick Amels, Niels Outhuyse en René Metz om maar een paar van verschillende clubs te noemen. Persoonlijk vond ik Abdul Bountati van Zeerobben de allerbeste zaalvoetballer, hij werd dan ook tot de beste gekroond in 2016.


Vanaf links: W. v. Dijk, T. Dijkstra, F. Bijlsma en H. Brouwer, Onderste rij: G. v. Hurck, F. Willekes, P. Schadenberg en M. Scheffer

Komend oudejaarsdag gaan we dus weer los met de oude vertrouwde scheidsrechters, tijdwaarnemers, grensrechters en allerlei andere medewerkers. En we hopen dat het een sportief, spannend en vooral een leuk toernooi gaat worden. Met zowel om als in het veld een ”knorre” gezelligheid en natuurlijk allemaal veel succes.

Jelle Helvrich was de eerste die de beker beste keeper van het toernooi in ontvangst mocht nemen en later in 2002 deed hij dat nog een keer. We hebben Jelle gevraagd om eens terug te blikken…veel leesplezier!

Het Havenstadtoernooi is voor de bezoekers al sinds jaar en dag een begrip in Harlingen en omstreken. Op Oudejaarsdag even lekker naar de hal om te genieten van het voetbal en de gezellige sfeer. Niet alleen voor de bezoekers een aansprekende gebeurtenis maar zeker ook voor de deelnemende teams. Alle ploegen willen op dit toernooi zo goed mogelijk voor de dag komen. Hoewel het zaalvoetbal voor de veldvoetballers niet tot de “core-business” behoort, is een goed resultaat op het Havenstadtoernooi zeer gewenst vanwege de uitstraling en het cachet van deze sportieve krachtmeting.

Ook bij de R.K.V.V. Robur werd altijd uitgekeken naar het toernooi op de Oudejaarsdag. Als kleinste vereniging van de stad een mooie gelegenheid om zich te meten met de grotere broers, in het veldvoetbal Harlingen en Zeerobben, en het gerenommeerde zaalteam van Exstador. Ook de andere tegenstanders waren, over het algemeen, verenigingen die op een ander niveau acteerden. De optredens van de RKVV waren heel verdienstelijk en vaak werd de kruisfinales bereikt. Dat was ook fijn voor de rest van de dag en avond want anders begon het nazitten veel te vroeg waardoor het wel erg lastig werd om 12 uur te halen. Het bereiken van deze kruisfinales ging echter niet vanzelf en eigenlijk moest hiervoor altijd heroïsch strijd worden geleverd.

Het lukte acht maal de finale te bereiken. In de periode 2002 tot en met 2007 gebeurde dit maar liefst vier van de 5 gespeelde edities. In de finale van 2002 werd nipt verloren van stadgenoot Exstador maar dit werd in 2003 rechtgezet. In deze finale werd Exstador in de verlenging door “sudden-death” geveld. Eindelijk de felbegeerde zege!

Daarnaast werden ook verschillende Roburianen verkozen tot beste speler van het toernooi. In 1991 viel deze eer te beurt aan Jelle Helvrich, in 2003 aan René Metz en in 2005 aan Niels Outhuyse. Maar liefst zeven maal werd een doelman van Robur gekozen tot beste keeper van het toernooi. In 1995 en 2002 ging deze trofee naar Jelle Helvrich waarna nog twee Helvrichs dezelfde eer mochten ondergaan: Tetze in 2010 en Peter in 2008. Joost Outhuyse en Patrick Dijkstra veroverden de trofee in resp. 2006 en 2013. Robert Veltman in het jaar dat het toernooi door de R.K.V.V. Robur werd gewonnen. Kortom: prachtige herinneringen aan een fantastische vereniging en een geweldig toernooi! Het Havenstadtoernooi is een hele mooie traditie die hopelijk nog tot in lengte van jaren zal worden voortgezet.


Finale 2003: Jelle met de bal klemvast

 

Een toernooi staat of valt met deelnemers maar ook met de organisatie en de vele vrijwilligers en sponsoren die ervoor zorgen dat er een toernooi kan worden georganiseerd. Grote dank hiervoor en een groot compliment aan iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het succes van het Havenstad Zaalvoetbal Toernooi!

Sponsoren