Nieuws Blijf altijd op de hoogte

38e Havenstadtoernooi wederom gezellig

02-01-2019

Vorig jaar waren Johan Schikker, Jan van Houten en Geert Lindeboom als ere en speciale gasten uitgenodigd bij het Havenstadtoernooi. Dit jaar was Rob van Raalte, een van de steunpilaren van het dit legendarische toernooi, onze eregast. Rob van Raalte was tientallen jaren de spin in het web om het toernooi te regelen met behulp van vele andere vrijwilligers. Foto: Eregast Rob van Raalte verzorgt de aftrap van het Havenstadtoernooi 2018.

Eerste kennismaking met het Havenstadtoernooi
Rob zijn eerste kennismaking met het Havenstadtoernooi was dat de heer Jelmer van der Hoek hem vroeg om te fluiten. Rob aarzelde in eerste instantie maar Jelmer nam hem onder zijn hoede. Zijn debuut was in de oude hal en de tribunes waren afgeladen en dat maakte veel indruk. Foto: Nestor van de scheidsrechters: Jelmer van der Hoek

Klaas Justus de Vries had Rob benaderd of hij niet in het bestuur bij V.V. Harlingen wilde en dat wilde Rob wel. Ongeveer twintig jaar is hij Bestuurslid technische zaken geweest en de organisatie van het Havenstad toernooi kwam in de loop van de tijd ook op zijn bordje terecht. “Dit toernooi heeft een bijzonder plekje in mijn hart”, zegt Rob. Uitleggen wat het gevoel bij het Havenstadtoernooi is moeilijk, maar het is de bijzondere combinatie van Oudejaarsdag en voetbal. Misschien is de bekende tekst: “dat gevoel wat ik bedoel dat bergriept een ander niet” hier wel op zijn plaats. Een prachtige tijd met vele mooie herinneringen. Namens de organisatie en alle sporters willen wij Rob hartelijk bedanken voor de talloze uren die hij samen met de andere vrijwilligers in dit toernooi heeft gestoken.

38e Havenstadtoernooi wederom gezellig
De organisatie Albert Töpfer, Hielke Jager, Johan en Drewes Janssen, Lawrence de Graaff, Adriaan Aalders en Willem Noorloos hadden een hoop werk gehad om alles weer voor elkaar te krijgen. En wat gebeurd er dan? Onze buurgemeente Franeker blijft gewoon weg en komen niet opdagen. Wij vinden dit schandalig en de voetbalclub Franeker moeten zich diep, diep schamen. Temeer omdat we Wieringerwerf en Nieuwe Niedorp af moesten bellen omdat we genoeg ploegen hadden. Gelukkig werden er een paar Harlinger veteranen bereid gevonden om onder de naam Exstador de plek van de Franekers in te nemen. Een driewerf bah dus voor de Franekers en een schouderklopje voor Tonny Outhuijse, Hilko Mulder, Johan en Drewes Janssen, Jesse Mulder, Reinier van der Stap en John Mons die hun plaats innamen.

En ze deden het goed, ze hadden hun tongen wel op e skoenen hangen op ut eind maar behaalden toch 4 punten en werden 5e. Winnaar in de A poele werden Wiron uit Den Oever met 7 punten en een goede tweede werd AVC uit Sexbierum met 6 punten. Derde dus Exstador met 4 punten en laatste fc Harlingen met 0 punten.

In de B poele was het iets spannender. Beide sterke teams Regio Team en Zeerobben speelden 2-2 gelijk tegen elkaar in hun poule en wonnen beiden de rest. Het doelsaldo van Regio Team was beter dus werden zij de nummer 1 en Zeerobben werd 2e. 3e Werd de Walde, de ploeg van Kerst Heida, met 3 punten en 4e werd Flevo Middenmeer met 0 punten.

Kruisfinales

De eerste kruisfinale ging tussen Wiron en Zeerobben. In het begin moest keeper Theo Nota ingrijpen op een kans van Wiron. Maar de keeper van Wiron pakte ook enkele mooie ballen. En toen ineens uit het niets een pegel van Christiaan Feenstra en die was wel raak 0-1. Niet lang daarna stond Ane Schaap alleen voor de keeper maar hij had ut haar voor sien ogen hangen en mistte. Meteen daarna uit een wat moeilijker hoek, en dat het ie liever, was het wel raak 0-2. Er werd stevig gevoetbald en mede daardoor werden de passes van de Robkes wat slordig en kregen de tegenstanders wat kansjes. Een minuut voor tijd wisten ze dan toch nog te scoren 1-2 maar de winst van Zeerobben was terecht. Zij gingen dus naar de finale.

De volgende kruisfinalestrijd ging tussen Regio Team en AVC, en weer gaf AVC heel goed partij. Regio Team was aanvallender maar de Bierummers loerden op de counter. En ze misten zelfs een 100% kans op een voorsprong. Die voorsprong namen ze in de 8e minuut alsnog. Een verrassende omhaal van Durk Endema deed het net bollen 0-1. Meteen was er een kans op 0-2 maar ook die werd gemist. Tot dan waren de mannen van de Regio an ut griemen. Totdat Brent de Groot een mooie pass op Stijn Schakenbos gaf en die ronde dat netjes af 1-1. De watervlugge Marcel Amels knalde op de paal maar de Regio werd sterker. Het scoren van de Regio werd moeilijk gemaakt door een uitstekende keeper Joran Gerbranda. Op de knoert van Marcel Amels was zelfs hij kansloos 2-1 en ook Regio Team zat in de finale.

Finalisten Havenstadtoernooi 2018: Regio Team – Zeerobben

Finale

De finale Zeerobben tegen Regio Team leek een spannende gelegenheid te worden. Dat pakte anders uit, pech was het voor de Regio dat hun spelverdeler Ralf van Hurck net een migraine aanval kreeg. Die speelde maar voor 50% of helemaal niet en dat was jammer. Dat nam niet weg dat Zeerobben gewoon goed speelde en profiteerden van de snelheid van Dylan Drent. Hij liep soms se hard dat de zaalbeheerder de deuren hast open zette suu sedat ie uutlope kon. In de 3e minuut van de 25 minuten, jaste Patrick v d Veen een afgeslagen bal keihard in de touwen 1-0. Aan de andere kant moest keeper Nota gestrekt om een inzet van Marcel Amels te pakken. Vervolgens kreeg Dylan Drent wat teveul ruumte en dan kan ie op gang komme en is ie niet meer te keren 2-0. Zelfs de uitstekend keepende Connor Bosma was daardoor verrast. Ja en toen vlogen ze ur in as peperneuten via de keeper werd het 3-0, Christiaan Feenstra tikte 4-0 binnen, Patrick Amels tikte op Torenbeek en hoppa 5-0 en de goed spelende Patrick Amels maakte zelf 6-0. Sjouke Bootsma redde de eer 6-1, Patrick Amels maakte 7-1 en de eindstand werd 7-2 door een punter van Brent de Groot. Zeerobben dus de terechte winnaar en mede organisator Hielke Jager kon de prijzen uitreiken en dat deed ie in ABN met een vleugje Harlingers ur tussen deur. Hij bedankte de scheidsrechters Jaap Kraak en Henk Swart die hier al 17 jaar komen te fluiten en dat keurig doen en Age Tichelaar die, net als Jan Helvrich (wedstrijdleiding) 38 jaar aanwezig zijn. Ook dank aan Piet Roos die de EHBO voor zijn rekening nam. Harma Töpfer en Willem Noorloos aan de kassa en Jan v d Heide (wedstrijdleiding).

Hielke zette Albert Töpfer nog even in het zonnetje want die had te kennen gegeven dat hij ermee stopt. Mededankzij de inzet van Albert heeft het toernooi weer de uitstraling gekregen die het verdiend.

Kortom dank aan iedereen die mee heeft gewerkt en zeker de sponsoren. De beste keeper van het toernooi werd Connor Bosma, keeper van Regio Team, beste speler was Patrick Amels van Zeerobben. Het was weer een geslaagd toernooi dat muzikaal werd beëindigd door de zanger Wijtze. Meer foto’s van het Havenstadtoernooi 2018 zie je hier

Eindstand:

1. Zeerobben
2. Regio Team
3. Wiron den Oever
4. AVC
5. Exstador
6. de Walde
7. fc Harlingen
8. vv Flevo Middenmeer

Beste speler en keeper van het toernooi: Patrick Amels (links) en Connor Bosma (rechts)

Sponsoren