Nieuws Blijf altijd op de hoogte

100 jaar Voetbal in Harlingen; v.v. Harlingen 2000-2014

18-08-2022

100 Jaar Voetbal in Harlingen

Uit de samensmelting van R.K.v.v. Robur (1921) en v.v. Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen. Dit jaar, precies tussen de twee jubileumjaren in, wordt 100 jaar voetbal in Harlingen gevierd. In de aanloop naar het jubileumweekend op 16 en 17 september verschijnt er elke maand in de Harlinger media een artikel over de geschiedenis van de verenigingen. Afwisselend Robur en Harlingen. Deze keer: v.v. Harlingen 2000 – 2014.

Bronnen: Archieven van: Piet van der Moolen; De Harlinger Courant; Guus van Hurck; rkvv Robur en v.v. Harlingen. Boeken: Tot Heil Onze Ribbenkast / 50 én 75 jaar v.v. Harlingen. Diverse clubbladen. Jubileumuitgaven: HZC, Harlingen, Robur. Magazine: De Harnser oktober 1983.

Bijzondere gebeurtenissen
Nico Beuker: “Dat maak je dus maar één keer in je voetbal leven mee en ik ben blij dat ik er bij was”. V.v. Harlingen wint de noordelijke voetbal beker in 1988 in het Heerenveen stadion in een wedstrijd tegen Oranje Nassau Groningen. De Leeuwarder Courant schreef: Harlingen wint in thriller noordelijke voetbalbeker. Doelman Johannes van Dijk stopte een cruciale strafschop van Delano Jozefzoon. De definitieve beslissing viel twee minuutjes later, toen Jan Willem de Bos een metertje naast schoot, waardoor v.v. Harlingen dolenthousiast het grootste succes in de geschiedenis van de club kon gaan vieren. En dat is precies wat het is, een groot succes waaraan de huidige voetballertjes, voetbalsters en voetballers zich kunnen spiegelen. Het vervolg van deze prestatie was naar Zeist, het bolwerk van de KNVB om met vijf andere clubs uit de Nederlandse voetbal regio’s te strijden om de het landelijk kampioenschap zondag amateurs. Beuker: “Wat een teleurstelling! Wedstrijden van een kwartier en een waardeloze afhandeling na afloop door de KNVB bobo’s omdat die naar het Nederlands elftal moesten die op die zaterdag een wedstrijd speelden. V.v. Harlingen eindigde als vijfde. Deze ‘afhandeling’ deed zeker geen recht aan de prestatie van de v.v. Harlingen”.

Klaar voor de toekomst
Nu anno 2022 is fc Harlingen helemaal klaar voor weer een topprestatie en vanaf 2000 tekent dat zich ook af. Optimalisering van het sportcomplex, toename van talent volle spelers, een stevig bestuur, een vrijwilligerslegioen en natuurlijk de fusie, die midden in de coronacrisis tot stand komt.

Maar eerst enkele hoogtepunten en andere zaken uit de periode 2000 – 2014.

Naast de voetballers, het bestuur, de vrijwilligers, sponsoren etc. had en heeft Harlingen ook ‘BoBo’s’ of de vijfde colonne zo u wilt, onmisbaar voor het commentaar, de sfeer, de beleving en het gesjanter. Op de foto hierboven, nog op het Balkland: De Harlinger BoBo’s of de vijfde colonne, of de harde kern: v.l.n.r: Johan Bouma (†), Rikus Schoot (†), Geert Souverein (†), Klaus van Dijk, Marten Tienstra en Piet Glas.

Feyenoord.
Dat maak je ook maar één keer in je voetbal leven mee: bekeren tegen Feyenoord. Drewes Janssen viel de eer te beurt om met Harkemase Boys, in 2009 tegen het Feyenoord van Mario Been te bekeren op het sportpark het Bosk in Harkema. Op de foto hierboven: v.l.n.r. Aanvoerder Drewes Janssen, Scheidsrechter Pol van Boekel en Feyenoord aanvoerder Kevin Hofland. De Boys verloren het duel met 5 tegen 0, maar daar was de ervaring en beleving van Drewes zeker niet minder om.

Natuurlijk werden er in de periode 2000 – 2014 ook kampioenen gehuldigd:
v.v. Harlingen is kampioen geworden na een 1-1 gelijkspel tegen Sparta’59. Met ca. 750 toeschouwers en een zonovergoten Balkland. Gewonnen werd er niet, maar door het verlies van vv Akkrum kon toch de vlag in top. De wedstrijd eindigde dus in een 1-1 gelijkspel maar wél kampioen!

Op de foto het elftal en ‘toebehoren’: Boven, v.l.n.r. Ralf van Hurck, Gerrit v.d. Bij, Hessel Zuiderhof, Mathijs Boonstra, Anne Alberda, Bart Jan Metselaar, Tom Bosma, Stefan Anema, Sjouke Bootsma, Freek Töpfer en Syb Vogel. Onder: Albert Nieuwenburg, Bauke Zuiderhof, Matthieu Visser, Jaap v.d. Veer, Niels Vlottes, Tim Jaarsma, Barry Hamstra en Marga Potma.

90 jaren jong
Een prachtig plaatje, een van de laatsten op het Balkland, van de jeugd in een erepoort: 90 jaar v.v. Harlingen want het jaar daarop, 2014, komt er een fusie tot stand tussen Robur en Harlingen. Het 90-jarig bestaan werd uitbundig gevierd. De nieuwe fc Harlingen strijkt neer op de Sportcomplex Vierkantsdijk dat is gepimpt tot een prachtige sportaccommodatie inclusief tribune en dus ook helemaal klaar voor de toekomst.

Op de foto v.l.n.r. Lucas v.d. Veer, Stijn de Bruin, Jesler Touwslager, Antal Kuipers, Finn Strikwerda, Niels Attema, Mees Nagel, Youri Bouma, Markus Zijlstra, Rudmer Souverein, Stijn Nagel, Jarno Attema, Thomas Koornstra, Joel de Jong en Thijs Wiersma.

Balkland Brugje
De tegenspeler van v.v. Harlingen stond al 1-0 achter omdat ze over dat bruggetje moesten om op het sportpark Balkland te komen. Het Heechhout, want zo heet zo’n bruggetje in Friesland, is een historisch object en heeft al die ‘rood witten’: spelers, besturen, trainers en leiders, bezoekers en supporters, arbitrage en bevoorrading etc. het al die jaren mogelijk gemaakt op het Balkland bijna 100 jaar de voetbalsport te ervaren en te beleven. Maar ook de feestjes te vieren, vergaderingen te bezoeken en het verdriet te verdrinken na een verloren partij voetbal… Dat bruggetje zal op ‘t Vierkant gemist worden schat ik in.

Het ‘eerste’ in 2013 op het balkland brugje: Matthieu Visser, Johan van Slooten, Kenneth Dijkstra, Mathijs Boonstra, Bouke Zuiderhof, ?, Jurjen Breimer, Erents, Tim Jaarsma, Stefan Adema, Freek Töpfer, Sjouke Bootsma, Ralf van Hurck, Drewes Janssen, Anne Alberda, Barry Hamstra, Jaap van Loon, van Slooten, Jaap v.d. Veer, Hessel Zuiderhof en Syb Vogel.

Trainers van de v.v. Harlingen periode 2000 tot en met 2014
Beene Dijkstra: 2000 tot 2003. Guus Janssen: 2003 tot 2005. Piet Katje: 2005. Jan Ydema: 2005 tot 2008. Gerrit van der Bij: 2008 tot 2012 en Johan van Sloten maakte het blok vol hij was de laatste v.v. Harlingen trainer 2012 tot 2014.

Sponsoren