Nieuws Blijf altijd op de hoogte

100 jaar voetbal in Harlingen; v.v. Harlingen 1980 – 1990

13-03-2022

Uit de samensmelting van RKVV Robur (1921) en v.v. Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen. Dit jaar, precies tussen de twee jubileumjaren in, wordt 100 jaar voetbal in Harlingen gevierd. In de aanloop naar het jubileumweekend op 16 en 17 september verschijnt er elke maand in de Harlinger media een artikel over de geschiedenis van de verenigingen. Afwisselend Robur en Harlingen. Deze week: v.v. Harlingen van 1980 tot en met 1990.

ONB 1987; 1ste Elftal foto gemaakt door Hein van den Oever

De verschrikkelijke jaren ‘80, maar niet voor v.v. Harlingen
Bij de VPRO draait op dit moment de dramaserie: de Verschrikkelijke Jaren 80 naar een boek van Tim Kamps. Vanuit de roaring 60 en 70er jaren ontstaat er, onder andere in de jaren 80, een aparte beleving van de jeugd in de sport. Bijvoorbeeld het fenomeen dancing waarbij het uitgaan tot in de vroege uren doorgaat. “Sta je als leider van een standaard elftal A jeugd Hoofdklasse(!) bij het station, zijn er bij het vertrek moment 7 van de 15 geselecteerde jeugdspelers. De rest? Tsja die liggen nog op bed, te laat doorgegaan in de Weinstube, Berlikum of Don Pedro. Houen en keren om het spul op de been te krijgen.” Uiteindelijk lukt dat wel maar je kan je voorstellen dat er jongens bijlopen die als een krant presteren. De sport krijgt daarnaast ook concurrentie, de televisie, natuurlijk de verkeringen én uitgebreide mondigheid. Last is er ook door het zaalvoetbal maar tussen al die ‘verschrikkingen’ in gebeuren er ook prachtige dingen zoals kaboutervoetbal, kampioenschappen van verschillende elftallen, de hoofdprijs van het eerste door de Noordelijke Beker zondag amateurs te bemachtigen en daaropvolgend in Zeist te strijden om de landstitel in het amateursegment. Een waardeloze vertoning met wedstrijden van een kwartier! Maar wel een ervaring rijker.

Kaboutervoetbal: kennismaking van de jongste jeugd met het voetbalspelletje.
Kees en Miep Leyen (nu Miep de Boer) brengen dit Kaboutervoetbal tot ‘grote hoogte’. Miep: “Ons kabouterstadion, naast de Waddenhal aan de Achlumerdijk was primitief maar o zo gezellig. De veld belijning maakten we van linten en de ouders, opa’s, oma’s, broers en zusjes stonden dicht op het veld, maar leuk dat het was….!” Op bijgaande foto de ‘kampioensploeg’ in 1982 met Miep en Kees op de flanken.

Kaboutervoetbal met Miep en Kees Leyen

Een gouden sport periode o.a. Noordelijk kampioen
Vanaf de zestiger jaren komt ook de sport in Harlingen op een breed front tot volle wasdom. J.J. Huizinga schreef in het boek: Tot Heil Onzer Ribbenkast (Flevodruk 2007) over de 25 (!) sportverenigingen die Harlingen rijk was. De sport werd bereikbaar voor álle Harlingers en was niet meer voorbehouden voor een selecte elitaire groep. Voortouw nam de voetballerij voor die bandbreedte, want immers kwamen besprekingen om het elitaire HZC samen te smelten met de Harlinger profs (werklozen) al in de jaren 40 op gang. De gemeente kwam ook in actie om al de sportverenigingen goed te kunnen accommoderen. Naast de ‘gewone’ competities waren er ook speciale wedstrijden, toernooien en uitvoeringen. In de voetbalwereld: bedrijfsvoetbal cq. Zomeravond voetbal, soos voetbal, benefit wedstrijden, en binnen het zaalvoetbal: Havenstadtournooi, naast de horeca en bedrijfscompetitie competitie. In deze periode ontstaat ook het fenomeen: ‘derde helft’ in de kantines en clubgebouwen die tot stand komen. De voetbalsport is daar, nog steeds, leidend in.

Veteranen begin 1980

De jaren 80 en 90 kenmerken zich door een ‘bult kampioenen’ van kabouters tot veteranen, kent een grote bloei en een ‘gouden periode’ die dan ook weer vervaagd door een dramatische neergang van met name het ‘eerste’. In 1988 Noordelijk kampioen zondag amateurs en naar Zeist voor de hoofdprijs.

Hoe kwam dat tot stand:
v.v. Harlingen winnaar noordelijke beker 1987-1988
Datum – tegenstander – uitslag – doelpunten makers
25-08-1987 – Makkum – Harlingen – 0-5 – K.J. de Vries, Febo Roosenburg (2), Jean Pierre de Haan, Ron Bambach
01-09-1987 – WZS – Harlingen – 0-2 – Jean Pierre de Haan, Ron Bambach
11-10-1987 – Harlingen – Franeker – 5-1 – Ron Bambach
14-02-1988 – Harlingen – Heerenveen – 2-2 – Ron Bambach, Jan Piet Bosma
04-04-1988 – Harlingen – Buitenpost – 2-1 – Ron Bambach, Wiebe Attema
28-04-1988 – GRC Groningen – Harlingen – 0-0
12-05-1988 – DIO Groningen – Harlingen – 0-3 – Harry v. Andel, Ton Hartman, Rikus Oswald
28-05-1988 – Harlingen – Oranje Nassau – 2-2 – Jan Piet Bosma, Ron Bambach

Mei 1988 Abe Lenstra Stadion Heerenveen
Harlingen wint in thriller noordelijke voetbalbeker, fragment uit de Leeuwarder Courant:
HEERENVEEN – Doelman Johannes van Dijk van de voetbalvereniging Harlingen moet zich zaterdagavond een soort tweede Hans van Breukelen hebben gevoeld. In de strafschoppenserie die de allerminst fraaie maar meer dan spannende noordelijke bekerfinale tussen Harlingen en Oranje Nassau Groningen zaterdagavond na een 2-2 stand in de reguliere speeltijd afsloot, stopte Van Dijk een cruciale strafschop van Delano Jozefzoon. De definitieve beslissing viel twee minuutjes later, toen Jan Willem de Bos de druk te moeten scoren duidelijk niet aankon. Hij schoot een metertje naast, waardoor Harlingen dolenthousiast het grootste succes in de geschiedenis van de club kon gaan vieren.
Vervolgens moest Harlingen op 11 juni 1988 de finalewedstrijden spelen in Zeist om landelijk kampioen zondag amateurs te worden, en dat was minder succesvol. De roodwitten eindigden op de laatste plaats en moesten OVV, Rheden, Vlissingen, Panningen en Holland voor laten gaan.

F-jes v.v. Harlingen kampioen 1987: Grietje Janssen, Henkie Nagel, Erwin Vonk, Jelco Boschma, Jessien Kessar, Martijn van Hurck, Mark Koornstra, Edwin van der Hoek, Enne Beuker en Ralf van Hurck.

Het Beruchte Balkland Bruggetje
Om op het Balkland te komen móést je er wel overheen. Een angstgegner voor de tegenstander? Voor velen wel en daarmee stond Harlingen al 1-0 voor. Maar voor de Harlinger jeugd een uitdaging om met de fiets ervanaf te racen. Totdat de gemeente er hekjes plaatste. Als je na een gewonnen wedstrijd flink was door gezakt was het trouwens ook een uitdaging om heelhuids over het heechhout te geraken. Voor mensen met mobiliteit problemen, rolstoelers bijvoorbeeld, was het onmogelijk om de hindernis soepel te nemen. Dat is nu op het Sportcomplex Vierkantsdijk wel anders. Overigens was het voor groepsfoto’s wel een mooi hulpmiddel voor de fotograaf!

Bronnen: Archieven van: Piet van der Moolen; De Harlinger Courant; Guus van Hurck; RKVV Robur en v.v. Harlingen. Boeken: Tot Heil Onze Ribbenkast / 50 én 75 jaar v.v. Harlingen. Diverse clubbladen. Jubileum uitgaven: HZC, Harlingen, Robur. Magazine: De Harnser oktober 1983.

Sponsoren