Walking Football toernooi bijzonder geslaagd
Laatste nieuws Heb je iets te melden of wil je een verslag sturen?
Klik hier voor meer informatie
09jul
fc Harlingen presenteert hoofd jeugdopleiding

Fc Harlingen presenteert hoofd jeugdopleiding De afgelopen maanden zijn er… lees verder

06jul
fc Harlingen bouwt aan de toekomst deel 9

Vanochtend is er weer hard gewerkt door verschillende vrijwilligers bij… lees verder

01jul
Henk de Jong en Arjen de Boer, een avond vol grappige anekdotes

FC HARLINGEN – Een bijzondere avond betrof het afgelopen donderdagavond… lees verder

meer nieuws

Walking Football toernooi bijzonder geslaagd

FC HARLINGEN – Wethouder Harry Boon leidde vrijdagavond het Walking Football toernooi in, door om 18.30 uur de officiële aftrap te verrichten. Het toernooi werd gespeeld op het fc Harlingen sportcomplex dat momenteel wordt opgeknapt.

Door Ubbo Posthuma

Alvorens de wedstrijden begonnen, werd door iedereen genoten van een broodtafel met soep en frisdrank, gesponsord door supermarkt Plus. Acht teams bonden de strijd met elkaar aan onder meer Ouwe Seunen 1 en 2, sc Cambuur 1 en 2, WZS uit Sneek, de Weinstube, Irnsum en Alkmaarse Boys. Het scheidsrechter team bestond uit Johan Erents, Willem Jan Kimp, Siem Rumping en Age Tichelaar. De wedstrijden kenden een vlot verloop, mede door de tijdcontrole die Stijn Kooijman hanteerde en die tevens voor de muziek zorgde. Alle teams ontvingen consumptiebonnen en een visbon. De viskar van Jeannette stond op het terrein, waarbij de kibbeling en lekkerbekjes vlot van de hand gingen. Ook in de kantine was het een drukte van belang en de dames en heren achter de bar kwamen bijna handen te kort.

In de pauzes van de teams kon er op een gatendoel worden geschoten. De winnaar met de meeste punten was het team van de Weinstube. Het publiek genoot met volle teugen van de wedstrijden. Eigenlijk ging het niet om de winst, maar zeker de sportiviteit. Toch wil een sportman graag winnen, dit kwam dan ook op het veld tot uiting. “Su binne nog net su fanatiek en gretig as vroeger”, liet oud-Harlinger Jetze Nagel weten. Zonder wanklank werden de wedstrijden afgewikkeld.

Na het douchen vond de prijsuitreiking plaats in de kantine. Stijn Kooijman dankte iedereen die had bijgedragen aan het succes van dit toernooi. Ook trainer Marcel Frankena werd dank gezegd. Hij is één van de grote inspirators van het Walking Football. Verder een woord van waardering aan het scheidsrechterteam. Tot slot heel veel dank aan het Activiteiten Team en de vele vrijwilligers van fc Harlingen. Het was wonderbaarlijk hoeveel energie zij hebben gegeven om alles te doen slagen. Ook alle sponsoren werden hartelijk dank gezegd. De prijs voor het sportiefste team ging naar Alkmaarse Boys. Als prijs ontvingen zij een compleet set met sportattributen. Het doelschieten werd gewonnen door het team van de Weinstube, met als coach Wiebe van Dijk. Zij ontvingen één meter bier. Na afloop van het officiële gedeelte werd nog even gezellig nagezeten onder het genot van een hapje en drankje. De live muziek kwam van Boaz & Roel.

Alle teams waren bijzonder tevreden over de gang van zaken tijdens dit toernooi en heeft de fc Harlingen een goede indruk achter gelaten. Zij gaven te kennen graag nog eens bij fc Harlingen terug te komen.

De Ubbo!: Magazine over Walking Football in onvervalst Harlingers

De Ubbo!: Magazine over Walking Football in onvervalst Harlingers

HARLINGEN – De Ubbo! is een nieuw magazine dat in een kleine oplage in onvervalst Harlingers is uitgebracht. Het 60-pagina’s tellende blad is samengesteld door Ubbo Posthuma en is helemaal gewijd aan het Walking Football in de Friese havenstad.

Want Walking Football is populair in Harlingen. Wekelijks oefent een groepje 60-plussers op het veld van fc Harlingen onder leiding van trainer Marcel Frankena. Posthuma is een van de spelers die elke week present is.
,,We beginne om ongefear half tien met un bakje in de kantine. Om tien uur roept de trainer dat we oans omklede mutte. Dan hewwe we earst un warming-up en wat oefeningen en dan un potsje. Nou, dat komt op de billich an sa’k dy sêge! Dat we sitte daarna altyd ut te puffen in de kantine, met un bakje.’’

Posthuma, die veel schrijft voor de Harlinger Courant, maakt van alle toernooitjes en wedstrijden – ,,Waar binne we niet weest: Amsterdam, Rotterdam, Almelo, Dronryp en fan e moarn noch in Steenwijk’’ – altijd een verslagje dat hij dan op Facebook post. Geen droge verslagen, maar artikeltjes doorspekt met humor en saillante details over de flaters van medespelers. Zoals de keer dat materiaalman Gerard de broekjes had vergeten en een van de spelers noodgedwongen in een spijkerbroek aantrad. Of dat een van de Harlingers meteen om de VAR riep bij een afgekeurd doelpunt.

,,Ik kreeg daar sufeul reaksies op. Hartstikke leuk oek om te doën. Der waren lui uut de stad die seiden dat ik der un boekje fan make moest, mar ja, dat is oek un hele klus. Nou wüdden sy fan ut Grafisch Centrum hier in de stad dat graach doën. En ut is skitterend heur, ik bin der best trots op. Ut wudt foar kostpriis ferkocht.’’

(De omslag van de Ubbo! Foto: fc Harlingen)

Populair
De populariteit van Walking Football groeit. In de gemeente Waadhoeke zijn de buurtsportcoaches het volop aan het promoten en werden onder meer in Berltsum en Dronryp trainingen gegeven. Landelijk zijn er momenteel 14 eredivisieverenigingen en 300 amateurclubs waar het spel wordt gespeeld. Samen zo’n 3000 deelnemers, waaronder ook een aantal vrouwen.

Franeker
,,Ut is oek hartstikke leuk. En je lope, want renne mag niet, heel wat af. Dus heel goed foar de billich en oek noch hartstikke gesellich. Hier in Harlingen hewwe lui uut Bolsert, mar oek een uut Franeker.’’ Lachend: ,, As je nieuw binne, mutte je je altyd even foarstelle nou. Nou, toen ‘ie sei dat ‘ie uut Franeker kwam, was’t hek fan de dam natuurlijk. Nou, suks staat der natuurlijk in.’’

Deel 1 van de Ubbo is nu te koop bij het Grafisch Centrum aan de Midlumerlaan in Harlingen. ,,Of der un tweede komt? Ja, dat weet ik niet. Ik fyn skrieven hartstikke leuk, daar gaan ik wel met deur. Dus wie weet!’’

(Bron: Franeker Courant)

Walking Football “De spiekerbroek van Guus”

Walking Footballtoernooi Heerenveen 22-2-2019
“De spiekerbroek van Guus”
Nou dat was mij ’t dagje wel. Ons sterrenteam deed vrijdag 22 februari met an ’n Walking Football zaaltoernooi in Sportstad Heerenveen. Ongelofelijk wat ’n prachtig complex. Twee zwembaden, turnhal, sporthal etc. Sun 12 ploegen deden an ’t toernooi met o.a. drie teams van Cambuur 1,2 en 3, Emmen 1 en 2, Bolsward, Sneek, Stadskanaal, Groningen, Sport Vereen, Waadhoeke en de Ouwe Seunen.

Om één uur ’s middags gingen we met twee auto’s richting Heerenveen. Gerard Kokkel, Guus van Hurck, Max van der Broek, Marien Haak, Jan Toering, Joop Sopacua, Teake Koster en ik zij de gek. Gerard had de tas met kledij onder sien hoedde. Nou dat hewwe weten, maar dat later. Om goed half twee waren we present, waarbij de koffie al klaar stond. Om drie uur begonnen de wedstrieden. Na de koffie zochten we de kleedkamer op. Die waren netjes met naam van ’t team angeven. Wel moesten we de kleedgelegenheid delen met ’t team van Emmen en Groningen. Gerard deelde de shirts en sokken uut. “Hest oek even ’n broekje”, riep Teake Koster. Gerard soeke……..Maar al wat in die tas sat, gien voetbalbroekjes. “Hest ’t voor de tied niet even nakeken”, zei Jan Toering. “Ik docht dat die d’r insaten je”, verontschuldigde Gerard zich met ’n rood hoofd. Nou ja, gien echte ramp. De meesten hadden wel ’n eigen broekje met. ’t Waren wel verskillende kleuren. Zwart, wit en Jopie Sopacua had zelfs ’n lila, deed je zeer an de ogen. Maar nou komt ‘t. Guus had gien broekje. “Hewwe jumme miskien oek ’n extra broekje”, vroeg Guus an de Groningers en Emmenaren. Nee, dat hadden ze niet. Pff, dan hadden we ’n probleem. “Dan speul ik wel in mien spiekerbroek”, liet Guus wete. Nou ja…!

 

We moesten gelijk al an de bak teugen Cambuur 2. We kanne de Leeuwarders al ’n bitsje van de voorgaande toernooien. Daar pasten we de tactiek dan oek ’n bitsje op an. Leo Reawaruw deed met de Leeuwarders met. ’n Gevaarlijk heerschap, in ’t voetballen bedoel ik. Maar we blokkeerden menig skot van ‘m. Eigenlijk hadden we hem aardig in de tang. Toch wist die rotzak nog tweemaal te scoren. Maar gelukkig maakten wij vijf doelpunten. Martien Haak één, Joop Sopacua drie keer en Jan Toering de laatste. We speulden met vijf man per team. Drie man bleven op de bank sitten, die mochten de volgende wedstried teugen SJS uut Stadskanaal. Guus deed deze keer oek met. Maar de scheidsrechter wilde niet dat Guus in sien lange broek speulde. “Knip er maar ’n stuk af”, liet hij wete. Maar daar trapte Guus natuurlijk niet in. ’t Was één van sien mooiste spiekerbroeken, die hij op sien verjaardag van echtgenote Janneke kregen had. “Die smoort mij as ik met ’n afgeknipte broek thuus kom.” Overleg met de organisatoren, conclusie: Guus mocht toch in sien lange broek speule, gelukkig maar. Maar je kanne natuurlijk niet altied winne. Deze wedstried verloren we helaas met 1-2.

Toen teugen Cambuur 1, ’n hele sterke teugenstander. Eerlijk is eerlijk, de mannen speulden ons compleet weg. Hoewel op de stand 0-3, ’n prachtige aanval waarbij Martien Haak mij ’n mooie pass gaf. Bij de aanname direct skiete, houdt trainer Marcel ons op de training altied voor. Dat deed ik dan oek en ……..doelpunt. Maar de scheids keurde ‘m jammer genoeg af wegens te hoog spel. Sun mooi doelpunt en dan afkeure, dat moest niet magge. Gerard Kokkel maakte geliek ’n vierkante beweging met sien armen naar de scheids, ’t VAR teken. “Die hewwe hier niet”, lachte de scheidsrechter. Hij kon de humor d’r wel van in sien. De laatste wedstried moesten we teugen de Waadhoeke. Maar omdat we om 17.30 uur stamppot eten suuden, en de wedstried even na half zes aflopen suu weze, werd besloten deze laatste maar te schrappen. De Waadhoekers allang blied, want die zagen d’r behoorlijk teugen op om teugen die ouwe seunen te voetballen. We hadden ze dan oek inmaakt. Eerst maar even ete en dan douche.

Nou su wete in Heerenveen hoe ze stamppot boerenkool met worst klaar make mutte. Heerlijk, daarbij nog ’n consumptiebon. Nee, je salle ons niet klage hore. Perfecte organisatie, complimenten aan de mannen en vrouwen die alles regelt hewwe. Maar d’r was nog ’n leuke geste van de Leeuwarders. We kregen vipkaarten voor de wedstried Cambuur-Dordrecht. Dus wij met één auto van Heerenveen naar Leeuwarden. De andere mannen gingen naar huus, die mochten niet su laat thuuskomme.

We wudden in de businessclub van ’t Cambuurstadion met alle egards ontvangen. Zelfs Johan Schikker stond ons op te wachten. ’n Mooi plekje op de tribune, wat wil ’n mees nog meer. Cambuur scoorde 1-0. Iedereen ging staan en zong ’t lijflied ‘We hewwe ’n woonskip’, ’n gezellige boel. Maar later scoorde Dordrecht 1-1. ’t Was niet ’n beste wedstried. De laatste zes minuten kreeg Dordrecht nog ’n penalty en toen begon de ellende. De ‘harde kern’ begon met van alles te gooien. De scheids floot af en wilde niet verder. Paar minuten pauze en weer naar de penaltystip. Maar ze bleven maar gooien. Jan Toering wuu naar die knapen toe om ze te kalmere. “Bist gek je sleeuwe, straks wudde wij oek nog in de ongeregeldheden betrokken”, zei ik teugen Jan. “Sitte, anders bien ik die vast”. Jan zag oek wel in dat hij beter sitten blieve kon. Uuteindelijk wudde de wedstried dan toch nog staakt. Dan hef je je club als supporter wel mooi benadeeld.

’s Avonds om half elf waren we weer bij ’t fc Harlingen veld. Ik pakte mien eigen autosleutels en voelde nóg ’n bosje sleutels in mien buuse. Verrek hoe kan dat. Toen ik thuus was even belle met Gerard Kokkel, maar daar waren ze niet van. Miskien van Jopie Sopacua. Belle en ja hoor. “Ik bring ze morgen wel even seun”, liet ik Joop wete. “Sit de sleutel van de brandkast d’r oek bij? Dan kom ik vannacht nog even langs.” Lachend hing Joop op. We hadden weer ’n prachtige dag had.

Inmiddels is afgelopen week op Terschelling ’t Walking Football oek introduceert. Op Vlieland is oek belangstelling. Nou leuk, gaan we daar oek ’s heen. Woensdag weer traine om 10.00 uur. Voor de tied verse koffie van Syb Vogel.

(Foto’s G. van Hurck)

U.P. Date.

Walking zaalfootball 60-plussers

Walking zaalfootball 60-plussers

Zaterdag 12 januari 2019 moesten we dus los met de ouwe Weinstube ploeg die vroeger in de zaal speelden. Shirts van de Stube waren er niet meer maar ik wist nog dat Hompy mooie Feijenoordshirts had met sien naam erop. 

Maar sien seun Carke zei, ik hew daar nog maar twee van seun, de rest zalle ze wel met nomen hewwe. Maar ik hew nog wel wat nieuwere shirts daar staat de naam van pa oek op. En inderdaad ut waren prachtige shirts, blauw wit met voorop Hompy cd shop. En wat dochten jim wat achterop ston, jawel mien kattelieke vriend had daar “ut Vatticaan” opzette laten. En dat niet alleen dur ston oek een skusstien op waar witte rook uutkwam.

 

Maar genoeg over de shirts ut voetballen was wel gezellig, bij ons speulden, Haico “de pingelaar” Wouters, Guus “Slurp” van Hurck, Theo “Hatsiemakambos” Dijkstra, Johan “de Groenteboer” Drost van e Kleine Brede plaats, Follie “Peerdelul” Bijlsma, Klaas “Toenga” van de Hoek, Kassie “Boedha” van der Heide en Wiebe “Tuten” van Dijk. En we hadden ur zin in je mochten alleen maar kuiere en dat ston ons wel an. Maar dat hadden we even verkeerd inskatten, ja wij kuiereden wel maar onze teugenstanders vlogen om ons heen as Hazewienhonnen.

Mien vriend Klaas Toenga begon goed hij zette Nico Beuker 3 keer alleen voor de keeper. Ut was alleen verrotte jammer dat die Beuker bij de teugenstanders speulde, die maakte dus met twee vingers in sien neus drie goals. Mut ik wel even vertelle dat Klaas even later verweg de mooiste goal maakte van ut hele toernooi. En wat dochten je hoe die dat deed, met buutenkansje rechts, dat deed die vroeger oek al. Waarom dat Jelmer van de Hoek, Haico Wouters de bijnaam pingelaar gaf bleek al snel. At ie een bal kreeg gaf ie um nooit meer af ut leek wel of had ie liem an sien poten, net as vroeger dus.

En Follie P hewwe na 3 wedstrieden niet meer sien, die was moed. En waar Wiebe van Diek ston daar hewwe se in dat stukje nieuw zeil legge mutten want hij draaide alleen maar en kwam niet van sien plak. Guus bleek nog een goeie techniekus en die Theo en Kassie die skopten elkaar om en dat wel een keer of drie. Een keer liep Klaas boos op een Leeuwarder of en zei, de must ophoue die jongens om te skoppen seun. Dat doen ik niet, zei die man, die skoppe mekaar om.

Bart Mesken speulde bij FC Harlingen en die hewwe naar de kringloopwinkel stuurt want beide skoenen vlogen um an spanen van sien poten se verrot waren se. En die jonge kan niet van die dure skoenen uut een winkel kope nou, dat snappe jim oek wel. Twee keer moesten we teugen Leeuwarders ik loof dat we een keer geliekspeult hewwe en de rest hewwe verloren maar dat geeft niks ut was wel leuk.

Na afloop weer even ouwerwets met ulkaar doest, nou daar was wel wat veranderd. De buukjes waren aardig groeit maar wat ur onder ut afdakje hangt dat was te verwaarlozen. Na afloop even een biertje en een spa’tje en we hewwe Johan Erents de scheidsrechter even wat complimentsjes geven. Hij is 83 jaar en het anderhalf uur achter mekaar floten en de autoriteit straalde ur vanaf. En hij had nog een olimpiese billug oek nog us. En Age nou ja die is altied in topvorm nee ut was leuk en zeker voor herhaling vatbaar maar dan mut ut een bitsje anders. Hoeveulste we van de vijf wudden binne weet ik niet maar ik vermoed laatste…

Foto’s: G. van Hurck

Walking Footballers aan de oliebollen en vis

Walking Footballers aan de oliebollen en vis
fc HARLINGEN – Woensdag de laatste training van dit jaar had. Om 9.30 uur was iedereen in de kantine van fc Harlingen. Syp Vogel had voor ’n lekker bakje koffie zorgt en dat mag oek wel ’s seit wudde. Jumme wille ’t gelove of niet, maar Romke Keur uut Bolsward had woord houden. Twee zakken oliebollen had hij met nomen. Eén met krenten en één zonder, zelfs de poedersuuker sat d’r bij, klasse Romke seun.

Maar su leiden nog niet op tafel of Age Tichelaar dook d’r op af. Dat kring had op laatst de poedersuuker in ’t haar sitten. Toen iedereen de bêlig vol had, moesten we nog traine oek. Ja, dan kan trainer Marcel gien genade. Maar hij had d’r wel ’n klein bitsje rekening met houden. Dat was maar goed oek, want ’t spul lag toch wel zwaar op de maag. Ik hoorde Age kokhalsen en hij lag te spuien as ’n reiger. Laat mij maar even scheidsrechtere zij die, nou ja vooruit maar seun. Na ’t inlopen deden we wat partijtjes. ’t Viel ons op dat de weersomstandigheden weer prima waren. Eigenlijk hewwe nog gien misse woensdagtraining had, bedankt Piet (Paulusma).
We hielden iets vroeger op en konden even lekker douche. Verdorie, had ik mien shampoo vergeten. “Kanst mien fleske wel even krije”, riep Guus van Hurck spontaan onder de douche vandaan. Maar dat vertrouwde ik niet helemaal. We wete allemaal hoe Guus is, die sit vol geintjes. Ik herinner mij nog ’n voorval met Wiebe van Dijk. Die liende oek even sien fleske uut an een die eigenlijk nooit wat bij ‘m had. Ik sal dei wel krije docht Wiebe, toen die weer ’s vroeg. Hij had d’r slaolie in deend, de rotzak. ’t Slachtoffer had niks in de gaten en strooide rijkelijk met dat spul. Hij glom as ’n spiegel en iedereen had de grootste lol natuurlijk. Hij het twee weken met vet haar lopen. Dus toen ik ’t fleske van Guus kreeg, rook ik eerst even. Gien slaolie maar lavendel. Zeker uut ’t toilettaske van sien vrouw Janneke stolen.

Na ’t douchen allemaal naar de kantine. En jumme gelove ’t niet, maar Berend Visser had scharren bakt. Drie skalen met vers gebakken vis, jongens waar krijg je dat vandaag de dag nog. Trainer Marcel sat te kluuven of die in zes jaar nog nooit ‘n visje proeft had. ’t Vet droop van sien kin. Gerard liet wete dat die liever kokkels had, ondankbare hond. Joop Sopacua sat oek lekker te eten. Dat verbaasde mij, ik docht dat die alleen maar van Indisch eten en bananen hield. (Grapje Joop). Jan Volbeda viel helemaal stil, die was bijna ontroerd deur deze geste. “Ik loof dat ik oek maar in Harlingen wonen gaan”, riep Jan. Sien domicilie leit in Sexbierum.

 

 

Na deze voortreffelijke vismaaltied, nam coördinator Stijn Kooijman ’t woord. Hij liet weten dat we ’n prachtig sportief jaar achter de rug hadden. “Er wordt hard getraind, een mooie groep waar de sfeer is altijd uitstekend is.” Daar was iedereen ’n volmondig over eens. Als dank voor de prettige trainingen en toernooien, had Stijn voor iedereen ’n groepsfoto op canvas. ’t Eerste exemplaar was uiteraard voor de trainer. Of hij had ’n skerp snoepje in sien mond, of hij het ’n klein hartsje. Maar de tranen sprongen bijna in sien ogen. ’n Geweldige geste van Stijn Kooijman.

Verder nog even wat mededelingen. De eerstvolgende training begint weer op woensdag 9 januari. Op zaterdag 12 januari hewwe ’n toernooi in de Waddenhal en op woensdag 16 januari gewoon weer trainen, maar in de namiddag met z’n allen Jeu de Boule.
We wensen iedereen een hele prettige jaarwisseling en hopen dat iedereen d’r volgend jaar weer gezond en wel bij is. Dit was weer even ’n U.P. date.

Sponsoren