Walking Football weekend op Terschelling
Laatste nieuws Heb je iets te melden of wil je een verslag sturen?
Klik hier voor meer informatie
19apr
Voetballen als Oranje? Doe mee met het Oranje Voetbalfestival bij fc Harlingen!

Vrienden maken, plezier hebben en leren voetballen. Welk kind wil… lees verder

14apr
In memoriam; Petra de Langen

In memoriam: Petra de Langen Petra is niet meer. En… lees verder

10apr
Condoleanceregister Petra de Langen

⭐Petra de Langen, 08-04-2021 𝙀𝙧 π™―π™žπ™Ÿπ™£ π™œπ™šπ™šπ™£ π™¬π™€π™€π™§π™™π™šπ™£ 𝙫𝙀𝙀𝙧 π™šπ™šπ™£… lees verder

meer nieuws

Walking Football weekend op Terschelling

Walking Football weekend op Terschelling
TERSCHELLING – Het is bekend dat Walking Football zich als een olievlek over het land verspreid. Bijzonder populair bij de zestig plussers. Op diverse plaatsen in Nederland worden met heel veel succes toernooien gehouden.

Door Ubbo Posthuma

Ook op Terschelling is men sinds één jaar met Walking Football gestart. Om deze tak van sport nog meer te promoten werd in het kader van het 100-jarig bestaan door sc Terschelling afgelopen weekend een toernooi gehouden. Dit op de velden van sc Terschelling te Midsland. De twee teams van fc Harlingen waren met de ms Boreas naar Terschelling gereisd. Wiep van der Meulen en ondergetekende waren vrijdagavond met de snelboot Tiger gearriveerd. De bruine zeilvaartgangers sliepen aan boord. Klaas van der Hoek had een stacaravan gehuurd en was er de hele week al om zich op de wedstrijden voor te bereiden. Ondergetekende en Wiep van der Meulen sliepen in een luxe tent op camping Mast te Oosterend.

Zaterdagmiddag om 15.00 uur waren alle ploegen voor de briefing vertegenwoordigd. De Ouwe Seunen kwamen met twee teams bestaande uit Romke Keur, Jan Volbeda, Jan Toering, Wiep van der Meulen, Max van der Broek, Karst van der Heide, Klaas van der Hoek, Ton Damsma, Guus van Hurck, Ubbo Posthuma, Henk Teuben (tevens schipper Boreas) en Cees Stater. Als teams waren verder aanwezig Terschelling Old Stars, sc Cambuur Oldstars met twee teams, SV Laren 99/ Ol’ Blacks, Assendelft en Blauw Wit 34.
De wedstrijden werden op twee velden gespeeld. Om 16.00 uur vond de aftrap plaats en om 17.45 uur vond de laatste wedstrijd plaats tussen Cambuur Oldstars 1 en de Ouwe Seunen 2, die door de Harlingers met 2-3 werd gewonnen. Er waren deze keer geen prijzen te verdienen. Belangrijk is het samen sporten en een gezellige derde helft. Toch wil iedere voetballer graag winnen en werd er soms op het scherpst van de snede gevoetbald.

Na afloop vond er een gezamenlijke barbecue plaats. In een aparte tent stonden de lekkernijen reeds klaar, die in groepjes van vijf opgehaald konden worden. In de kantine en kleedkamers van dit mooie sportcomplex konden deze genuttigd worden en werd nog even naar de wedstrijd Heerenveen – VVV Venlo gekeken. Omstreeks 23.00 uur keerde men weer naar zijn verblijfplaats. Zondag werd de terugtocht gemaakt en kon iedereen weer terugzien op een mooi en goed georganiseerd voetbalweekend.

De trainingen van Walking Football vinden iedere woensdagochtend vanaf 10.00 uur plaats op het fc Harlingen terrein aan de Vierkantsdijk. Belangstellenden, ook dames, die wellicht ook graag een balletje trappen, kunnen mee doen.

Foto: De Ouwe Seunen van fc Harlingen op weg naar Terschelling. V.l.n.r. Max van den Broek, Guus van Hurck, Jan Volbeda, Ton Damsma, Jan Toering, Kas van der Heide en Romke Keur.(Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Harlinger Walking Footballers winnen sportiviteitsbeker

Harlinger Walking Footballers winnen sportiviteitsbeker
GRONINGEN – Dat de wekelijkse trainingen o.l.v. Patrick Oosting zijn vruchten afwerpt, bleek op het vrijdag 18 september gehouden toernooi in Groningen. Hier nam het Walking Football team van fc Harlingen aan deel. Het toernooi werd gehouden op het sportpark van Coendersborg te Groningen en georganiseerd door Oldstars Coendersborg. Een initiatief van Amicitia VMC, Oranje Nassau en Blauw Geel ’15, in samenwerking met de Nationale Sportweek. De sportiviteitsbeker werd door de Harlingers gewonnen.


Het team van Oldstars Ouwe Seunen fc Harlingen dat in Groningen speelde. Staande v.l.n.r. Siem Rumping, Jan Toering, Jos Poos, Romke Keur en Max van den Broek. Zittend v.l.n.r. Joop Sopacua, Ubbo Posthuma, Kas van der Heide en Guus van Hurck.

Omdat we met negen spelers de reis naar Groningen ondernamen, waren twee auto’s genoeg om af te reizen. Chauffeurs waren Romke Keur en Jan Toering. Romke was al heel gauw uit zicht. Jan reed iets voorzichtiger om bekeuringen te ontlopen. Onder het rijden toch maar even het navigatie apparaat in stellen. Maar dat valt onder het rijden niet mee, dus nam ik het apparaat en vulde per ongeluk Kooilaan in. We moesten eigenlijk naar de Kooiweg. Ja, dan krijg het gesodemieter. Groningen voorbij richting Delfzijl. Van de grote weg naar de binnenlanden van de provincie. Dorpen waar we nog nooit van hadden gehoord. Jan kreeg argwaan. β€œVolgens mij sitte we verkeert.” Stoppen en opnieuw installeren. Terug naar Groningen, gaf de Tom-Tom aan, richting Helpman. En ja hoor, eindelijk op het goede spoor. Later dan verwacht (13.40 uur) arriveerden we op het sportpark waar wethouder Inge Jongman inmiddels de Nationale Sportweek officieel had geopend.

Om kwart over twee begonnen de wedstrijden. Ons team bestond uit Siem Rumping, Romke Keur, Jos Poos, Max van den Broek, Jan Toering, Joop Sopacua, Kas van der Heide, Guus van Hurck en ondergetekende. Het toernooi zou internationale allure krijgen met drie Duitse teams. Helaas mochten zij op het allerlaatste moment van de Duitse voetbalbond niet naar Nederland afreizen. Dit in verband met het Coronavirus. Hoerdoor moest er in de programmering wat gesleuteld worden, wat inhield dat er twee keer tegen de zelfde tegenstander moest worden gespeeld.

Er waren twee poules.

Poule 1: FC Groningen, Kardingen, Blauw Wit 34 en FC Emmen.
Poule 2: SJS, Coendersborg en fc Harlingen.

De eerste wedstrijd tegen SJS (Sportclub Juliana Stadskanaal) ging met 0-2 verloren. We waren nog niet bij de les. De volgende was tegen het Groninger team Coendersborg die uiteindelijk op 0-0 eindigde. Heikel punt blijft toch het harde lopen van sommige spelers, wat niet is toegestaan en dan ook werd afgefloten. Opnieuw moesten we tegen de vorige tegenstanders. Weer tegen SJS, maar nu ging het stukken beter. Jan Toering opende de score met een snoeihard schot 1-0. Waarachtig het begon te lopen en Joop Sopacua scoorde fraai 2-0. Een frommelgoal van SJS bracht de stand op 2-1. Maar Romke Keur tekende voor de derde goal. Uitslag 3-1.

Ook moest later weer tegen Coendersborg worden gespeeld. Een wedstrijd met veel goals. Al direct opende Max van den Broek de score, gevolgd door een fraai schot van Jos Poos, 2-0. Vervolgens passeerde Siem Rumping drie spelers en ronde knap af met een strak schot, 3-0. Wat een weelde. Toch waren we nog niet van de Groningers af. Ze veranderden van tactiek en bleven wat achter hangen. Met een snelle uitval wisten ze nog twee goals te scoren. Romke Keur, oude rot in het voetbalvak, jutte de boel wat op en dat hielp. Jopie Sopacua kreeg het op zijn heupen en was deze middag erg trefzeker. Mogelijk omdat zijn dochter die in Groningen woont, pa kwam aanmoedigen en dat gaf Joop vleugels. Een prachtige aanval tussen Max van den Broek en Jan Toering die vervolgens Joop aanspeelde. Die aarzelde niet en knalde zuiver in de rechterhoek, 4-2. Door deze voorsprong konden Guus van Hurck en Kas van der Heide (beiden ijzersterk in de verdediging) af en toe wat naar voren komen. Dit resulteerde in een prima goal van Kas. Eindstand 5-2.

Na afloop werden verschillende mensen bedankt zoals de scheidsrechters en iedereen die deze middag tot een succes hadden gemaakt. Een 3-mans jury keek bij iedere wedstrijd naar de sportiviteit van de teams. Het team met de hoogste score kreeg na afloop de sportiviteitsbeker uitgereikt. Deze viel uiteindelijk ten deel aan het Harlinger team, volgens de jury terecht en eerlijk gezegd volgens ons ook! Er was volgens de jury geen wanklank te horen. Het is min of meer gebruikelijk dat er geen standen worden bijgehouden. Hoewel de Harlingers niet alle wedstrijden hebben gewonnen, kon toch van een geslaagd toernooi worden gesproken.

Dit weekend (vandaag) reizen de mannen naar Terschelling af, waar men opnieuw aan een toernooi op zaterdag deel neemt. De Ouwe Seunen van fc Harlingen komen nu met twee teams. Er wordt gespeeld op de velden van sc Terschelling op Midsland.

Tekst: Ubbo Posthuma

 

Afscheid Walking Footballer Jappie Poortman

Afscheid Walking Footballer Jappie Poortman

FC HARLINGEN – Woensdagmorgen alvorens de training van Walking Football begon, werd afscheid genomen van Jappie Poortman. Knie problemen zijn er de oorzaak van dat Jappie het voetballen niet langer kan uitvoeren.

Namens alle Walking Footballers sprak Romke Keur de Franeker inwoner toe. Hij benadrukte het heel erg jammer te vinden dat Jappie dit niet meer kan doen. β€œJe paste als Klokkedief perfect bij die Ouwe Seunen ”, zei Romke. Als troost kreeg hij een kistje met wijn aangeboden, wel met de restrictie het thuis te gaan nuttigen.

Ook Jappie was niet met lege handen gekomen en had heerlijke appelkoeken meegenomen. Hij liet weten altijd met heel veel plezier te hebben gevoetbald en het zeker gaat missen, met name de humor.

Komende vrijdag staat er voor de mannen van het Walking Football team een toernooi te Groningen op het programma en de week daarop een toernooi op Terschelling.

Overhandiging van het kistje met wijn aan Jappie Poortman (rechts) Foto: Ubbo Posthuma

Voetvolley bij Walking Football

Patrick Oosting, de nieuwe trainer bij het walking football, had een leuke training voorbereid voor de mannen. Er stond voetvolley op het programma.

Het was afgelopen woensdagochtend erg warm maar ondanks de warmte en de vooraf gemelde waarschuwingen van trainer Patrick omtrent die warmte kwamen er toch behoorlijk wat mannen opdagen. In de kantine konden de mannen nu even niet terecht voor het bakje koffie maar de prachtige overkapping is de perfecte plek om even bij te praten voordat men het veld op gaat. Want bij Walking Football is ook Talking Football een belangrijk aspect!

Trainer Patrick was al druk in de weer om het veld klaar te leggen en toen de mannen exact om 10 uur het veld betraden zagen zij 2 voetvolley netten klaar staan. Maar eerst de warming-up. Want ondanks dat het erg warm was, hebben de spieren deze warming-up wel nodig.

Patrick laat weten het een hele uitdaging te vinden om voor een groep 60 plussers te staan. Die leeftijdsgroep is misschien nog wel het meest kritisch en eigenwijs van alle leeftijdsgroepen waar hij mee werkt. Patrick doet invalwerk bij BOV in Leeuwarden. Verder werkt hij nu 4 dagen in de week als trainer en verzorgt hij trainingen bij SC Cambuur, bv SPORT, de Waadhoeke en bij fc Harlingen. Daarnaast is hij bij Rijperkerk ook nog trainer van JO17.

β€œHet is een leuke groep, die Ouwe Seunen. Ja, ze kunnen wel sjanteren maar er is ook een hoop lol onderling” aldus Patrick. Vandaar het voetvolley die ochtend. Voetvolley is een combinatie van voetbal en volleybal, waarbij je bal niet met de handen mag spelen maar met de voeten. Hierbij ontwikkelen deΒ  spelers hun techniek en het is ook gewoon leuk om te doen. Het zorgt voor ontspanning. Toch is Patrick ook wel blij dat er vanaf woensdag 1 juli ook bij deze leeftijd weer partijtjes gespeeld mogen worden want dat wordt toch wel heel erg gemist. Na het voetvolley volgde de cooling down, werd er opgeruimd en zat de training er alweer op. Op naar volgende week!

Walking Football is een teamsport en zorgt per definitie voor meer sociale contacten. Door samen te voetballen komen 60-plussers met elkaar in contact en blijven ze fitter. Het Walking Football is een perfecte variant voor mensen die lang niet meer gevoetbald hebben of pas op late leeftijd willen beginnen met voetbal. Elke woensdag van 10.00 – 11.00 uur wordt er getraind. Interesse? Neem contact op met Guus van Hurck of kom op woensdag vrijblijvend langs!

Walking Footballers eindelijk weer van start

Walking Footballers eindelijk weer van start
FC HARLINGEN – Afgelopen woensdag om 10.00 uur mochten de Walking Footballers eindelijk weer de β€˜wei’ in. Hoewel de kleedgelegenheid, douches en kantine nog gesloten waren, kon er toch weer onder leiding van trainer Marcel Frankena getraind worden. Het was acht weken geleden dat de meeste mannen elkaar hadden gezien…

Aangezien Wiep van der Meulen één dag eerder zijn verjaardag vierde, trakteerde hij verrassend genoeg niet op appeltaart maar op mondkapjes. Terwijl de vrijwilligers van fc Harlingen druk waren met de renovatie van de kantine, waren de voetballers bezig met diverse bal- en technische oefeningen op het veld. Dit uiteraard op anderhalve meter afstand. Om 11.00 uur vond trainer Marcel dat het genoeg was en ging ieder weer zijn weg.

Foto’s van de training zie je hier

Wel had de trainer nog een vervelend bericht, aangezien hij stopt met het geven van trainingen. Marcel kan een vaste baan krijgen voor drie dagen in de week. β€œEn dat kan ik, vooral in deze moeilijke tijd, niet laten lopen”, liet hij weten. Hoewel iedereen daar begrip voor kon opbrengen, bracht deze mededeling toch een schok in de groep. Marcel is een uitstekende trainer, met het nodige gevoel voor humor. Met andere woorden hij paste uitstekend tussen de Ouwe Seunen die hem ongetwijfeld gaan missen. Toch heeft hij een waardige opvolger naar voren geschoven die bij afwezigheid van Marcel al eens trainingen in Harlingen heeft gegeven namelijk Patrick Oosting. Een goed alternatief, daar was iedereen het over eens.

Foto’s: E.c.A. Tekst: Ubbo Posthuma

Sponsoren