Nieuws Blijf altijd op de hoogte

Voetbal en het Corona virus

12-03-2020

Voetbal en het Coronavirus
Nu er de afgelopen dagen meer coronabesmettingen in Nederland bekend zijn geworden, hebben jullie hier waarschijnlijk veel vragen over. Wij ook en daarom willen wij jullie hierbij graag wat meer duidelijkheid geven over dit thema. De KNVB staat in nauw contact met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. We houden alle berichten nauwlettend in de gaten en nemen hun advies uiteraard over.

We raden iedereen aan (spelers en toeschouwers) extra te letten op de basishygiëne. Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel maar heel belangrijk om deze op te volgen. Het zijn de volgende hygiënemaatregelen die van belang zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Nogmaals, mochten er vanuit de overheid maatregelen worden opgelegd die mogelijk ook het voetbal raken, dan laten wij dat zo spoedig mogelijk weten. Zie voor actuele informatie over het coronavirus de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/

Nu in Nederland ook besmettingen zijn vastgesteld, geeft het RIVM bovendien aan:
Heb je:

 • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius én
 • Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst:
 • China (inclusief Hong Kong)
 • Italië
 • Iran
 • Zuid-Korea

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn.

Worden je klachten erger:

 • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius)
 • Je moet hoesten of je bent benauwd

Dan moet je wél bellen met de huisarts.

Het spreekt voor zich dat wij van je verwachten dat je in geval van bovenstaande ook niet aan wedstrijden meedoet dan wel voetbal gerelateerde bijeenkomsten of de vereniging bezoekt. Als aanvulling op het advies van het RIVM over de basishygiëne adviseren wij bij de wedstrijden de komende periode het handen schudden met medespelers, tegenstanders en scheidsrechters te vermijden! Geen handen schudden betekend niet dat je de medespelers, tegenstanders en scheidsrechters niet hoeft te bedanken. Dit kan ook zonder handen te schudden gewoon doorgaan!

Zoals diverse sportbonden al adviseren, blijft het belangrijk om alleen een eigen bidon of waterfles te gebruiken en ben je scheidsrechter, gebruik dan alleen je eigen scheidsrechters fluitje.

Meer informatie over het coronavirus lees je op de site van het RIVM
Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.
Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Sponsoren