Mooie momenten bij bescheiden Robur

28-01-2021

PETER VAN MEEREN
BRON: Leeuwarder Courant d.d. 27-01-2021 (LC | Nieuws uit Friesland – Leeuwarder Courant

Coronacrisis of niet: er vieren veel Friese sportclubs hun 75- of 100-jarig jubileum. In een serie zet de Leeuwarder Courant ze in het zonnetje. Deel 3: fc Harlingen (Robur).

“Gezelligheid was altijd belangrijkste”

fc Harlingen bestaat nu zeven jaar, maar de beide “bloedgroepen” al bijna een eeuw. Op 18 maart bereikt Robur de mijlpaal en over twee jaar is het de beurt aan Harlingen. Mocht om bekende redenen besloten worden het eeuwfeest een jaar door te schuiven, dan is dat niet erg, zegt René Metz. “Als het lukt in 2022, valt het precies tussen de twee jubilea in. Robur is van 1921, Harlingen van 1923.

Metz (50) is penningmeester van fc Harlingen. Hij komt van het katholieke Robur, dat Kracht betekent. Zijn achternaam doet een Amelandse connectie vermoeden. “Ik ben een ‘ouwe seun’, maar mijn vader Henk is van het eiland. Hij ging naar de wal toen hij in Harlingen onderwijzer op de katholieke school kon worden.” Die oversteek legde Robur geen windeieren. De nu 80-jarige Henk Metz gaf zijn beste krachten voor de club. Hij speelde ruim twintig jaar in het eerste elftal, werd hoofdtrainer en was jarenlang voorzitter. “Bij een fusie komen emoties los“, aldus René Metz. “Natuurlijk was dat bij ons ook zo, maar we zijn niet afgehaakt. Mijn vader gaat nog graag naar het sportpark om naar wedstrijden van mij en zijn kleinkinderen te kijken.” René voetbalt in het derde, na tot de samensmelting in Robur 1 te hebben gespeeld. “Tot m’n 44ste. Altijd vierde of vijfde klasse. Robur heeft nooit hoger gespeld. Ach, je wilde wel presteren, maar het belangrijkste was altijd de gezelligheid.
Vijftien jaar geleden beleefden de geel-zwarten hun meest memorabele momenten. Robur eindigde in de vierde klasse als tweede en miste in de nacompetitie nipt de promotie. Wat restte waren de zoete herinneringen aan de eerste officiële stadsderby’s tegen de latere fusiepartner. Op het veld aan de Vierkantsdijk (nog altijd de speellocatie) werd het voor ruim duizend toeschouwers 3-2. Robur won ook de uitwedstrijd. “Een paar seizoenen eerder speelden we ook sterk. Dat viel mooi samen met de viering van het tachtigjarig bestaan.” Robur trakteerde de achterban toen op het eerste kampioenschap sinds 17 jaar.
Niet ver na de eeuwwisseling vonden in Harlingen de eerste gesprekken plaats over samenwerking. Daar was in eerste instantie ook Zeerobben bij betrokken. “Die club wilde echter op zaterdag blijven spelen, terwijl Harlingen en Robur de zondag niet wilden opgeven. Wij zetten door, want je moet je ogen niet sluiten voor de realiteit, hoezeer je ook verbonden bent met één club. Bij Robur dreef het eerste elftal op oudere spelers, terwijl het bij de jeugd wat minder werd. Robur had het uiteindelijk alleen niet gered. Je moet zorgen dat je de mooie herinneringen meeneemt.” Die zijn er genoeg, vertelt Metz. “Robur is een belangrijk deel van ons leven geweest. Ik koester de herinneringen aan de gemoedelijkheid en de saamhorigheid. Als er wat moest gebeuren, zetten we er allemaal de schouders onder.

Hij is positief gestemd over de fusie. “Maar er zijn lastige momenten geweest. Na het eerste seizoen liep het ledental terug en hadden we moeite het eerste elftal op sterkte te houden. Er moesten jeugdspelers vervroegd worden doorgeschoven. Ik vind dat we nu in rustiger vaarwater zitten. De betrokkenheid van de leden neemt toe en er vindt weer groei plaats.” fc Harlingen (het vlaggenschip speelt vierde klasse) telt nu 4 seniorenelftallen, 13 jeugd-, 2 vrouwen- en 3 veteranenteams. De club beschikt over 2 velden en een half veld voor de jongste jeugd. “Er zijn plannen om het hoofdveld te renoveren en een tribune te plaatsen, maar door de Corona hebben we besloten alles eerst met een jaar uit te stellen.

Voelt hij zich inmiddels ‘een fc Harlinger’? “Ja hoor, en mijn vader ook. Ach, en de jeugd weet al bijna niet anders meer dan dat het altijd al zo is geweest.

PETER VAN DER MEEREN

BRON: LEEUWARDER COURANT d.d. 27-01-2021