fc Harlingen JO19-1 boekt 5e competitie winst op rij!

11-02-2018

De JO19-1 spelers zijn samengevoegd met onze A-selectie. Althans, wat er van over is gebleven in combinatie met de rijkelijk gevulde ziekenboeg aldaar. Voor mij als trainer een gekke gewaarwording maar ik snap het wel: wij zijn als trainers altijd bezig met het vinden van oplossingen waar het gaat om voetbalproblemen en dit is er 1 van!

De spelersgroep van de JO19-1 was dunnetjes dit weekend maar – dankzij de trainingen onder Duco – 99% fit. Onze jarige Luuk vierde carnaval in het Brabantse, Nieck en Bobby liggen beide in de lappenmand en Ronnie moest werken op deze zaterdag. Weten we het nog? De laatste keer boekten wij in Makkum onze 3e overwinning op rij en dit ietwat op zijn Duits: scoren in blessuretijd. Makkum zinde op eerherstel want zij hebben een goed voetballende ploeg met een 2-tal uitzonderlijke spelers. Natuurlijk werden onze spelers hiervan op de hoogte gebracht. Dat wij als team volwassener zijn geworden, sneller de bal kunnen laten rondgaan en erg makkelijk scoren, dat voerde de boventoon. Een overwinning boeken lag dus in de lijn van onze verwachting.

Om 11.00 uur trapten wij af. De bal was nog niet eens warm getrapt toen er een prima dieptepass werd gegeven over links waar Jelmer de bal in de loop mee nam. Jelmer is bezig met een uitstekende reeks en scoorde op zijn oude vertrouwde positie met een geplaatst diagonaal schot in de verre hoek binnen de eerste minuut (0-1). Dat was een mooie opsteker en het doelpunt werd door het hele team binnen en buiten de lijnen gevierd.

Wat volgde was een fouten festival aan de kant van fc Harlingen. De linies sloten niet goed op elkaar aan, we gaven zeker teveel ruimte weg waardoor wij Makkum aan het voetballen hielpen. Tel daarbij op dat ook de passing ver onder de maat was en dan weet je dat het lastig gaat worden. De gelijkmaker (1-1) viel dan ook halverwege de eerste helft en enkele minuten later keken we tegen een terechte achterstand aan (2-1). Tot overmaat van ramp viel ook onze Lars uit met een polsblessure (Beterschap Seun). Björn viel voor hem in en wij hielden stand tot aan het rustsignaal. De rust kwam als geroepen…

In de kleedkamer volgde een analyse van de 3 genoemde verbeterpunten. Ook werd er gewezen op de inzet die bij een bepaalde speler echt als ondermaats werd bestempeld. Nick gold als het voorbeeld van onverzettelijkheid en strijdlust. Als wij met zijn allen zijn voorbeeld zouden gaan volgen dan was ik er van overtuigd dat we de wedstrijd weer naar onze hand zouden gaan zetten.

We begonnen erg goed aan de tweede helft. Duels werden gewonnen en we waren een aantal keren zeer dicht bij de gelijkmaker. Ook Makkum kreeg een aantal kansen en onze keeper Egbert Jan stond een puike wedstrijd te keepen. Hij moest een aantal keren met gevaar voor eigen leven redding brengen en dat was maar goed ook. Riccardo viel in voor Yorick en had als opdracht meegekregen om vooral controlerend te gaan spelen. Met zo’n 20 minuten te spelen was al wel te zien dat wij veel speloverwicht kregen. De koek was op bij onze gastgevers. Met een herboren Bas “de Baas” en een altijd strijdlustige Jari veroverden wij vaak en snel de bal. Peter controleerde weer als vanouds het middenveld met fantastische onderscheppingen en door vlot combinatiespel. Een goed opgezette aanval begon bij Björn die Martin inspeelde. Martin ging de combinatie aan met Riccardo die op zijn beurt Remko vond die als rechtsbuiten aanspeelbaar was. Mooi om te zien was dat Martin diepte koos en daar haarfijn werd ingespeeld. Het was dan ook zijn strakke lage voorzet die met loepzuivere precisie door Jelmer in de winkelhaak van het doel werd geschoten. De 2-2 was op dat moment zeker verdiend terwijl de overtuiging aanwezig was voor meer. Wij hadden het middenveld sterk in handen en Martin ging onze aanval nog meer versterken. Iedereen deed wat ie moest doen en ik zag dat het goed was. De druk op de goal van Makkum nam toe. Niet zo verwonderlijk met het al die aanvalsdrang natuurlijk. Remko was het die de 2-3 op het scorebord aantekende en niet veel later gooiden wij de wedstrijd op slot met een prachtige goal van Martin (2-4). Het team was opgestaan en dit door veel strijd en inzet te tonen en ook vooral door geloof in eigen kunnen. Zo kwam dat uit wat wij vooraf al wisten: de 3 punten gingen (in tegenstelling tot de vorige keer) overtuigend mee terug naar Harlingen!

Volgend weekend gaan we op bezoek bij Minnertsga en dat wordt ook voor de vele meegereisde toeschouwers (vind ik gewoon geweldig!) ook een vroegertje. Wij werken er als team aan om dat vroege opstaan wederom te gaan belonen! Aanvang wedstrijd is 10.00 uur.

Henk Andy