fc Harlingen 5 ten onder na arbitrale dwaling

05-12-2017

fc Harlingen 5 ten onder na arbitrale dwaling

Het vijfde van de fc Harlingen reisde afgelopen zondag vol vertrouwen af naar Deinum. Aldaar stond een ontmoeting op het programma met de plaatselijke SC (helaas geen Sparta ’59 meer). Vooraf beloofde het een pittig potje te worden daar Deinum 3 fier bovenaan staat met een schrikbarend doelsaldo. Bij aankomst werd deze vrees enigszins versterkt toen bij de tegenstander de hesjes werden uitgedeeld en de pionnen op het veld werden neergezet voor de warming-up. In de eredivisie is dit een normale verschijning. Echter, in de reserveklasse 6 komt dit zeer zelden voor… het beloofde een heet middagje te worden!

In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd en in de laatste minuten voor vertrek moest Koots het nodige puzzelwerk verrichten om met een complete selectie te vertrekken. Uiteindelijk waren de volgende spelers geselecteerd: Peter, Jeroen, Chiel, Willem, Jan, Brian, Ruben, Arjan, Johan, Gerard, Pieter, Lammert, Roy en Tetze. Gezien de verwachte sterkte van de tegenstander werd afgetrapt in een strategische 4-4-2 opstelling. De jongens van Koots besloten, onder leiding van assistent leider Mark Helvrich, de linies gesloten te houden. De verdedigende stellingen werden opgetrokken op de middenlijn en vanuit de counter probeerde het Vijfde het Deinumse bastion te slechten.

Deinum drie wist geen raad met het compact spelende Vijfde en wist in de gehele eerste helft geen één uitgespeelde kans te creëren. En de Harlingers dan? Die hadden de beste kansen! Na een splijtende pass van Chiel kwam Jeroen alleen op de keeper af. Helaas zag de rappe Jeroen zijn schot over de dwarsligger gaan. Een tweede kans kwam na een voorzet op maat van vleugelflitser Tetze Helvrich. De bal kwam prachtig voor en Jan zette zijn hoofd tegen de bal. De inzet van Jan werd helaas gekeerd door de keeper. Een voorsprong had, gezien het sterke tactische spel, zeker verdiend geweest! Het Vijfde knokte als een collectief en de defensie, bestaande uit Ruben, Willem, Roy en Arjan, stond als een huis! Toch pakte de donkere wolken zich al enigszins samen boven de Harlinger hoofden. Waar de tegenstander niet gewend was om enige tegenstand te krijgen in deze competitie daar zag de scheidsrechter zich reeds in de eerste helft genoodzaakt om “zijn” ploeg te ondersteunen. Een duidelijke voordeelsituatie (de scheids keek zelfs in de richting van de weg spurtende Jeroen) werd onterecht toch afgefloten onder de opmerking: “Shit, niet gezien”.

In de tweede helft een soortgelijk wedstrijdbeeld. In de rust werd de spits van Deinum geslachtofferd daar hij volledig uit de wedstrijd werd gespeeld door Ruben. Diezelfde spits moest zich later met nog drie medespelers bij het eerste van SC Deinum meldden. Het vijfde bleef moeiteloos overeind en dit frustreerde de thuisploeg. In de tweede helft konden er maar liefst vijf (!) elleboogstoten worden genoteerd waarbij een speler van het Vijfde de ontvangende partij was. Op dit niveau zijn elleboogstoten een rariteit, maar in Deinum is het klaarblijkelijk een onderdeel van het spel, want de scheidsrechter deed erg zijn best om in geen van de gevallen het spel stil te leggen. De scheidsrechter trad steeds meer negatief op de voorgrond. De controle over de wedstrijd interesseerde hem niks meer in deze fase, want er moest worden gewonnen! De tweede helft kende weinig kansen. Tot de scheidsrechter zijn kans schoon zag in de 88ste minuut van de wedstrijd! Na een passeeractie van de Deinumse linksbuiten was de bal minsten 30cm over de achterlijn. De grensrechter stak zijn vlag in de lucht. Echter, de scheids kneep zijn ogen dicht en negeerde het geheel. De voorzet viel goed voor de voeten van de Deinumer spits, 0-1. Een schandalige beslissing van de Scheidsrechter. fc Harlingen probeerde nog een slotoffensief te starten, maar in de absolute slotfase liet de scheids zich de overwinning niet meer ontnemen. Na een charge op Brian wuifde de scheidsrechter dat de bal werd gespeeld. Een nieuwe arbitrale blunder van jewelste! In de daaropvolgende counter volgde een harde doch faire (de bal werd gespeeld) tackel van Ruben. De scheids wist gelijk dat hij de wedstrijd in het slot kon gooien; gele kaart voor Ruben. De tackel escaleerde in een opstootje waarbij Ruben een vuistslag moest incasseren. In plaats van de reglementaire rode kaart werd dit afgedaan met geel…

De manschappen van Koots toonde zich de sportiefste door de wedstrijd gewoon af te maken. Uiteindelijk keerde het team met een nederlaag terug naar Harlingen, maar de eer was behouden! De jongens hadden geknokt als leeuwen. Het was een goede tactische wedstrijd waarin er als collectief werd gestreden. De grote verliezer was de sportiviteit. Als één ding afgelopen zondag duidelijk is geworden dan is het dat Fair Play duidelijk niet hoog in het vaandel staat in Deinum.