Nieuws Blijf altijd op de hoogte

Een emotioneel maar met humor doorspekt afscheid van Jetze Nagel

24-07-2020

Een emotioneel maar met humor doorspekt afscheid van Jetze Nagel

Een emotionele zaterdagmiddag in de bestuurskamer van fc Harlingen. Jetze Nagel en zijn vrouw Hillie waren door Johan Schikker benadert om, gezien de ernstige ziekte van Jetze, nog eenmaal bij elkaar te komen met zijn oude voetbalmaten waar hij ooit mee samen had gespeeld bij VV Harlingen. Zowel Jetze als Hillie vonden dit een prachtig initiatief. Afgelopen zaterdag werden zij dan ook vanuit hun woonplaats Makkum door Johan Schikker opgehaald en naar de bestuurskamer gebracht.


Door Ubbo Posthuma

Daar werden zij opgewacht door zijn voetbalvrienden Nico Beuker, Romke Keur, Dicky Visser, Doede van der Hoek, Piet Kuiken, Guus van Hurck, Hennie Seerden, Guus Jansen, Klaas van der Hoek en Karst van der Heide. In verband met vakantie konden Frans Jorna, Willem en Jouke van Keulen, Frans Postma, Menno Huizinga en Rinnie Brandsma helaas niet aanwezig zijn.

Iedereen werd welkom geheten door Johan Schikker, in het bijzonder het echtpaar Jetze en Hillie Nagel. Schikker benadrukte de ernst van de situatie en de moeilijke periode waarin het gezin Nagel zich nu bevind. “Op de vraag aan zijn voetbalvrienden of zij hierbij aanwezig konden zijn, werd volledig door iedereen positief gereageerd”, zei Schikker. “We hadden met gemak de hele kantine met mensen kunnen vullen, maar gezien de corona leek het ons verstandig dit in klein gezelschap te houden. Ook dank aan voorzitter Nico Beuker voor het beschikbaar stellen van de bestuurskamer.

Jetze liet in een reactie weten het fantastisch te vinden om hier met zijn oude voetbalvrienden te zijn. Ook refereerde hij nog even aan de serenade van orkest Kleintje Pils bij hem thuis. “Dat heeft me heel veel energie gegeven, dat zij helemaal uit Sassenheim waren gekomen. Het zijn al meer dan 25 jaar vrienden van mij. Ik weet dat er straks een einde aan komt, er staat geen datum bij, maar ben deze week met een chemokuur begonnen. Als ik het niet doe heb ik niet zo lang meer en probeer het op deze wijze nog wat te rekken. Ik ben er nog en samen met mijn vrouw Hillie en de kinderen genieten we van de mooie dingen die we beleefd hebben. Ik wil graag nog even blieve. Heb in Harlingen een mooie tijd gehad, ook met het Lanenkaatsen en de buurt ‘achter de skouwburg’.”

Uiteraard kwamen veel anekdotes ter tafel, zowel van Jetze als zijn voetbalvrienden. Zoals een training bij VV Harlingen met de toenmalige trainer Spindelaar, waarbij een ‘medicijn-bal  van tien kilo omhoog gedrukt moest worden. “Wij hadden stiekem een lege bal uit het hok gehaald”, zei Jetze. “De meesten haalden amper de tien keer, maar wij zaten al op twintig. Toen lieten we onder grote hilariteit de bal stuiteren. Nou dat hebben we geweten, straftraining om de velden heen”, lachte Jetze. Ook het feit met de contactlenzen kwam voorbij. “Romke Keur, Frans Jorna en ik op de knieën. Spindelaar vroeg wat er aan de hand was. Jetze is sien contactlens kwiet, zei Romke. Dus Spindelaar ook op de knieën. Ik had helemaal geen contactlenzen, maar zo konden we even bijkomen. Die humor heb ik altijd gehad en nog steeds. Dat houdt mij ook op de been.” Ook het feit dat hij wijlen Bertus Nieuwenburg in het praten perfect na kon doen was legendarisch. Maar ook typetjes als Malle Pietje, Rinus Michels, Maarten Spanjer werden door hem onder grote hilariteit nagedaan. Zo hadden de meesten wel een leuk verhaal en genoot Jetze met volle teugen.

Tegen vijf uur werd een gezamenlijke toast uitgebracht. Dicky Visser sprak zijn dank uit aan Jetze voor de altijd prachtige humor. “Ik hef wel piene bêlig had van ’t lachen”, zei Dicky. Ook de wedstrijd Harlingen 1 tegen het elftal van oud-internationals met o.a. de Koemannetjes, Rinus Israël, Johnny Rep enz. kwam nog even ter sprake.

Om 17.15 uur werd deze samenkomst door Johan Schikker besloten. “We kunnen terugkijken op een heel bijzonder moment vanmiddag. Het allerbelangrijkste is dat we dicht bij elkaar staan. Ik wil alle voetbalvrienden bedanken dat zij hier vanmiddag aanwezig waren. Jetze en Hillie heel veel sterkte de komende tijd. Wij leven in ons hart met jullie mee. Hou je taai en veel sterkte.” Uit handen van Schikker ontving Hillie nog een fraai boeket bloemen. Vervolgens werd er nog een groepsfoto gemaakt en werd er één voor één afscheid genomen van Jetze en Hillie. Beiden werden nog uitgezwaaid toen ze in de auto van Johan Schikker weer naar Makkum werden gebracht. Een emotioneel afscheid waarbij menigeen een traantje moest wegpinken.

Inmiddels heeft Jetze zo’n 300 kaarten ontvangen en ook veel appjes en telefoontjes. Zijn er mensen die hem alsnog een kaartje willen sturen het adres luidt: Jetze Nagel, Kofstraat 5, 8754 AR, Makkum.

Van links naar rechts: Klaas van der Hoek, Dicky Visser, Hennie Seerden, Johan Schikker, Nico Beuker, Jetze en Hillie Nagel, Piet Kuiken, Guus van Hurck, Doede van der Hoek, Karst van der Heide, Guus Jansen en Romke Keur. (Foto’s: Ubbo Posthuma)

Sponsoren