100 jaar voetbal in Harlingen

11-03-2021

100 jaar voetbal in Harlingen
Over de geschiedenis van het voetbal wordt al heel lang gedebatteerd. Omdat het wereldwijd een populaire sport is wordt haar oorsprong door verschillende landen geclaimd. Het staat vast dat de sport zoals die nu, anno 2021 gespeeld wordt, is ontstaan in Engeland.

In Harlingen wordt er begin 20ste eeuw, rond 1900, ook gevoetbald in een los vast verband. De katholieken staan aan de wieg van het Harlinger voetbal in club verband omdat de RK vv (Rooms Katholieke Voetbal Vereniging ) Robur in 1921 officieel werd opgericht. De voorloper van de v.v. Harlingen: HZC (Harlinger Zeevaartschool Combinatie) wordt in 1923 opgericht. De fusie tussen Robur en Harlingen enkele jaren geleden heeft geleid tot de huidige fc Harlingen en er is voor gekozen om de 100 jarige jubilea gecombineerd te vieren.

Β  Β  Β  Β

Eeuwfeest
In 2022, precies tussen de twee oprichting jaren in, zal een groot jubileum feest plaatsvinden. Tot dat eeuwfeest kunt u elke maand op onze website en in de overige media, artikelen verwachten van de twee voetbalverenigingen Robur en Harlingen. De met veel fotowerk omgeven tekst zal een bijzondere kijk geven in de voetbal historie van 100 jaar voetbal in Harlingen. Van besturen tot trainers, van speciale gebeurtenissen tot het β€˜gewone’ werk en van promoties tot degradaties. Maar ook de sociale betekenis van de sportvereniging voor de onderlinge binding, de saamhorigheid en uiteraard de jeugd komt aan de orde. Natuurlijk komen er daarnaast ook anekdotes en interviews aan het voetlicht.

1e Persbericht:Β 100 jaar voetbal in Harlingen; De oprichting van R.K.v.v. Robur

2e Persbericht: 100 jaar voetbal in Harlingen; De oprichting van v.v. Harlingen Β

3e Persbericht:Β 100 jaar voetbal in Harlingen; R.K.v.v. Robur 1947 – 1960

4e Persbericht:Β 100 jaar voetbal in Harlingen; van HZC naar de v.v. Harlingen van 1943 tot en met 1953.

5e Persbericht:Β 100 jaar voetbal in Harlingen; accommodaties

Heb jij foto’s/anekdotes/bijzondere momenten etc. van Robur en/of Harlingen??? Mail dit naar ons via redactie@fc-harlingen.nl

Volg o.a. ook onzeΒ FacebookΒ enΒ Instagram pagina’s voor het laatste nieuws rondom ons 100 jarig jubileum. Je kunt ook lid worden van de Facebookpagina R.K.v.v. Robur 100 jaar . Ieder lid kan daar zijn eigen verhaal, anekdote of foto’s uit de oude plakboeken met elkaar delen.

RKvv Robur: elftalfoto van het eerste uit 1970-1971 dat kampioen werd met namen: Boven v.l.n.r. Marten Walstra, Koos Jorna, Eelke Ligthart, Klaas Veltman, Theo Faber, Bertus Schreefel, Jan Faber, Henk Brouwer, Jantje Outhuyse, Geert van Slooten, Jan Zuiderhof, Meinte Mensonides. Onder v.l.n.r. Ido Homminga, Paul Hoeben, Henk Hobma, Johan Outhuyse, Ferdie van der Mey, Wim Velthuis, Henk Metz.

Op de foto v.v. Harlingen met o.a.: Jaap Huijzer, Teunis Huizinga, Dirk Alta, Bennie van Dijk, Piet van der Molen, Rinnie Hoekstra, Henk Spoelstra, Siep van der Schoot, Jetse Bijlsma en leider Klaas Koster. Midden: Sjoerd Schotanus en Age de Jong. Onder: Piet Beuker, Ruurd Grobbe, Kees Jacobsz en Simon Westra.